Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional values of new Czech cultivars of Saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43867988" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43867988 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/12:00190139

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional values of new Czech cultivars of Saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) belongs to less known cultivated pomaceous fruit. Over the last two decades new cultivars have been bred in the Czech Republic. In our work the fruit of those new cultivars were analysed as far as basic nutritional characteristics were concerned. Moreover, the content of phenolic substances, antioxidant capac ity and flavonoid content were determined. For comparison, the fruit of selected North American cultivars grown in the conditions of Central Europewere analysed. Besides North American cultivars also the Tisnovsky cultivar seems to be promising since both the highest content of phenolic substances (3.80 g of gallic acid equivalent/kg of fresh mass) and the highest antioxidant capacity (5.05 g of ascorbic acid equivalent - measured by the ABTS test) were recorded. In Central European cultivars there were high contents not only of pectins, but also of phosphorus, calcium, magnesium, sodium and manganese as far as mineral elements we

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional values of new Czech cultivars of Saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.)

  • Popis výsledku anglicky

    The Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) belongs to less known cultivated pomaceous fruit. Over the last two decades new cultivars have been bred in the Czech Republic. In our work the fruit of those new cultivars were analysed as far as basic nutritional characteristics were concerned. Moreover, the content of phenolic substances, antioxidant capac ity and flavonoid content were determined. For comparison, the fruit of selected North American cultivars grown in the conditions of Central Europewere analysed. Besides North American cultivars also the Tisnovsky cultivar seems to be promising since both the highest content of phenolic substances (3.80 g of gallic acid equivalent/kg of fresh mass) and the highest antioxidant capacity (5.05 g of ascorbic acid equivalent - measured by the ABTS test) were recorded. In Central European cultivars there were high contents not only of pectins, but also of phosphorus, calcium, magnesium, sodium and manganese as far as mineral elements we

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82232" target="_blank" >QH82232: Výzkum opomíjených ovocných druhů a jejich začlenění do agrárního sektoru.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    123-128

  • Kód UT WoS článku

    000307974300004

  • EID výsledku v databázi Scopus