Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant capacity, scavenging radical activity and selected chemical composition of native apple cultivars from central Europe

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43865315" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43865315 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4557.2011.00387.x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4557.2011.00387.x</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4557.2011.00387.x" target="_blank" >10.1111/j.1745-4557.2011.00387.x</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant capacity, scavenging radical activity and selected chemical composition of native apple cultivars from central Europe

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main aim of this study was to focus on 10 typical native apple cultivars from Central Europe and to determine the basic characteristics such as dry matter, soluble solid content, titrable acidity, the content of pectins, phenolics, ascorbic acid, antioxidant capacity and the scavenging effect of 10% apple fruit extracts on hydroxyl radical, nitric oxide and superoxide radical in them. In our experiments, it was found out that the highest content of organic acids was shown by the ?Jeptiska? cultivar(5.40 g/kg of FM). As far as the content of pectins was concerned, the highest levels were found out in the ?Strymka? cultivar (32.60 g/kg FM). In case of total phenolic content, antioxidant capacity, ascorbic acid content and scavenging activity of reactive oxygen species (hydroxyl radical, nitric oxide and superoxide anion), high efficiency was determined in the local cultivars, namely, in ?Matcino,??Panenske ceske? and ?Strymka.?

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant capacity, scavenging radical activity and selected chemical composition of native apple cultivars from central Europe

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this study was to focus on 10 typical native apple cultivars from Central Europe and to determine the basic characteristics such as dry matter, soluble solid content, titrable acidity, the content of pectins, phenolics, ascorbic acid, antioxidant capacity and the scavenging effect of 10% apple fruit extracts on hydroxyl radical, nitric oxide and superoxide radical in them. In our experiments, it was found out that the highest content of organic acids was shown by the ?Jeptiska? cultivar(5.40 g/kg of FM). As far as the content of pectins was concerned, the highest levels were found out in the ?Strymka? cultivar (32.60 g/kg FM). In case of total phenolic content, antioxidant capacity, ascorbic acid content and scavenging activity of reactive oxygen species (hydroxyl radical, nitric oxide and superoxide anion), high efficiency was determined in the local cultivars, namely, in ?Matcino,??Panenske ceske? and ?Strymka.?

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Quality

  • ISSN

    0146-9428

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    187-194

  • Kód UT WoS článku

    000291400900005

  • EID výsledku v databázi Scopus