Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bioactive compounds in sweet rowanberry fruits of interspecific Rowan crosses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871815" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871815 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/14:00231266

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11535-014-0336-8" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2478/s11535-014-0336-8</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11535-014-0336-8" target="_blank" >10.2478/s11535-014-0336-8</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bioactive compounds in sweet rowanberry fruits of interspecific Rowan crosses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sweet rowanberries originated by the crossbreeding of wild rowanberries with other fruit species such as apples, medlars or black chokeberries. They are highly resistant to cold climate. In contrast with wild rowanberries, they have sweet mild taste andshow less parasorbic acid toxicity, which can be eliminated, when the consumption is excessive, by heating. The objective of the work was to determine selected antioxidant properties in 6 cultivars. The analyses showed that the contents of total phenolics, total flavonoids and ascorbic acid were high. Similarly, antioxidant capacity (6.58-9.62 g of ascorbic acid equivalents kg(-1)) was also high. The work brings novel data, in particular, when comparing the cultivars; moreover, results regarding reactive oxygen and nitrogen species scavenging activity in sweet rowanberries are being published for the first time. The sweet rowanberry extracts (10%) showed inhibitory ability on hydroxyl radical (16.12-24.73%), superoxide anion (26.74-34.0

  • Název v anglickém jazyce

    Bioactive compounds in sweet rowanberry fruits of interspecific Rowan crosses

  • Popis výsledku anglicky

    Sweet rowanberries originated by the crossbreeding of wild rowanberries with other fruit species such as apples, medlars or black chokeberries. They are highly resistant to cold climate. In contrast with wild rowanberries, they have sweet mild taste andshow less parasorbic acid toxicity, which can be eliminated, when the consumption is excessive, by heating. The objective of the work was to determine selected antioxidant properties in 6 cultivars. The analyses showed that the contents of total phenolics, total flavonoids and ascorbic acid were high. Similarly, antioxidant capacity (6.58-9.62 g of ascorbic acid equivalents kg(-1)) was also high. The work brings novel data, in particular, when comparing the cultivars; moreover, results regarding reactive oxygen and nitrogen species scavenging activity in sweet rowanberries are being published for the first time. The sweet rowanberry extracts (10%) showed inhibitory ability on hydroxyl radical (16.12-24.73%), superoxide anion (26.74-34.0

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Central European Journal of Biology

  • ISSN

    1895-104X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1078-1086

  • Kód UT WoS článku

    000340665500008

  • EID výsledku v databázi Scopus