Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv stanoviště, odrůdy a hnojení na obsah vybraných antioxidantů v hlízách brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20646" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20646 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv stanoviště, odrůdy a hnojení na obsah vybraných antioxidantů v hlízách brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2004 a 2005 byl zkoumán vliv stanoviště, odrůd se žlutou a fialovou dužninou a hnojení na obsah kyseliny askorbové (KA), celkových polyfenolů (CP) a antioxidační aktivitu (AA) hlíz. Obsah KA i CP byl průkazně ovlivněn odrůdou i podmínkami stanoviště. Ze čtyř lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA v nížinné oblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem. V případě CP byl naopak zjištěn jejich nejvyšší obsah na stanovišti s vysokou nadmořskou výškou (860 m). U odrůd s fialovou dužninoubyl zjištěn 1,5 až 2,5krát vyšší obsah CP proti odrůdám se žlutou dužninou a až 3x vyšší AA. Obsah KA ani CP přes určité trendy nebyl průkazně ovlivněn minerálním hnojením.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of site, cultivar and fertilization on a content of selected antioxidants in potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    During 2004 and 2005 influence of site, cultivars with yellow and purple pulp and fertilization on ascorbic acid content, total polyphenoles content and antioxidant activity of tubers was investigated. Ascorbic acid content and total polyphenoles contentwas confirmatively influenced by cultivar and site conditions. Of four localities the highest ascorbic acid content was found in lowland (174 m above sea level) with the warmest and dry climate. The highest content of total polyphenoles was found at site with high above sea level (860 m). In cultivars with purple pulp was found 1,5 up to 2,5 times higher content of total polyphenoles in comaprison with yellow pulp cultivars and up to 3 times higher antioxidant activity. Ascorbic acid content and totalpolyphenoles content was not confirmatively influenced by mineral fertilization.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    978-80-86908-04-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    161-166

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko

  • Místo vydání

    Troubsko

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku