Vliv stanoviště, odrůdy a hnojení na obsah vybraných antioxidantů v hlízách brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20646" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20646 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv stanoviště, odrůdy a hnojení na obsah vybraných antioxidantů v hlízách brambor
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2004 a 2005 byl zkoumán vliv stanoviště, odrůd se žlutou a fialovou dužninou a hnojení na obsah kyseliny askorbové (KA), celkových polyfenolů (CP) a antioxidační aktivitu (AA) hlíz. Obsah KA i CP byl průkazně ovlivněn odrůdou i podmínkami stanoviště. Ze čtyř lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA v nížinné oblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem. V případě CP byl naopak zjištěn jejich nejvyšší obsah na stanovišti s vysokou nadmořskou výškou (860 m). U odrůd s fialovou dužninoubyl zjištěn 1,5 až 2,5krát vyšší obsah CP proti odrůdám se žlutou dužninou a až 3x vyšší AA. Obsah KA ani CP přes určité trendy nebyl průkazně ovlivněn minerálním hnojením.
Název v anglickém jazyce
Influence of site, cultivar and fertilization on a content of selected antioxidants in potato tubers
Popis výsledku anglicky
During 2004 and 2005 influence of site, cultivars with yellow and purple pulp and fertilization on ascorbic acid content, total polyphenoles content and antioxidant activity of tubers was investigated. Ascorbic acid content and total polyphenoles contentwas confirmatively influenced by cultivar and site conditions. Of four localities the highest ascorbic acid content was found in lowland (174 m above sea level) with the warmest and dry climate. The highest content of total polyphenoles was found at site with high above sea level (860 m). In cultivars with purple pulp was found 1,5 up to 2,5 times higher content of total polyphenoles in comaprison with yellow pulp cultivars and up to 3 times higher antioxidant activity. Ascorbic acid content and totalpolyphenoles content was not confirmatively influenced by mineral fertilization.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
978-80-86908-04-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
161-166
Název nakladatele
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko
Místo vydání
Troubsko
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—