Differences in the content of major antioxidants contained in potatoes with various coloured tuber flesh
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A48146" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:48146 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Differences in the content of major antioxidants contained in potatoes with various coloured tuber flesh
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to examine the effect of genotype in a total of twelve varieties with purple- and red-fleshed tubers on the content of important antioxidants - total polyphenols (TP), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Genotype ofthe variety showed significant influence on the contents of TP, AA and TA. Purple- and red-fleshed varieties reached 2.7 to 3.8 times higher content of TP in comparison with control yellow-fleshed variety, difference between them has a maximum of 16.8%.The highest AA content in the group of the varieties with colored pulp reached the Highland Burgundy Red variety (233 mg/kg FW), which with other two varieties matched the yellow-fleshed control, for other varieties a decrease of 18.5 to 28.0% was demonstrated. TA content varied in a wide range from 68.7 to 573.5 mg cyanidin/ kg FM and corresponded with the intensity and color range of light-marbled flesh of tubers of each variety.
Název v anglickém jazyce
Differences in the content of major antioxidants contained in potatoes with various coloured tuber flesh
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to examine the effect of genotype in a total of twelve varieties with purple- and red-fleshed tubers on the content of important antioxidants - total polyphenols (TP), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Genotype ofthe variety showed significant influence on the contents of TP, AA and TA. Purple- and red-fleshed varieties reached 2.7 to 3.8 times higher content of TP in comparison with control yellow-fleshed variety, difference between them has a maximum of 16.8%.The highest AA content in the group of the varieties with colored pulp reached the Highland Burgundy Red variety (233 mg/kg FW), which with other two varieties matched the yellow-fleshed control, for other varieties a decrease of 18.5 to 28.0% was demonstrated. TA content varied in a wide range from 68.7 to 573.5 mg cyanidin/ kg FM and corresponded with the intensity and color range of light-marbled flesh of tubers of each variety.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych
ISSN
0084-5477
e-ISSN
—
Svazek periodika
2010
Číslo periodika v rámci svazku
557
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
253-260
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—