Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Differences in the content of major antioxidants contained in potatoes with various coloured tuber flesh

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A48146" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:48146 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differences in the content of major antioxidants contained in potatoes with various coloured tuber flesh

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to examine the effect of genotype in a total of twelve varieties with purple- and red-fleshed tubers on the content of important antioxidants - total polyphenols (TP), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Genotype ofthe variety showed significant influence on the contents of TP, AA and TA. Purple- and red-fleshed varieties reached 2.7 to 3.8 times higher content of TP in comparison with control yellow-fleshed variety, difference between them has a maximum of 16.8%.The highest AA content in the group of the varieties with colored pulp reached the Highland Burgundy Red variety (233 mg/kg FW), which with other two varieties matched the yellow-fleshed control, for other varieties a decrease of 18.5 to 28.0% was demonstrated. TA content varied in a wide range from 68.7 to 573.5 mg cyanidin/ kg FM and corresponded with the intensity and color range of light-marbled flesh of tubers of each variety.

  • Název v anglickém jazyce

    Differences in the content of major antioxidants contained in potatoes with various coloured tuber flesh

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to examine the effect of genotype in a total of twelve varieties with purple- and red-fleshed tubers on the content of important antioxidants - total polyphenols (TP), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Genotype ofthe variety showed significant influence on the contents of TP, AA and TA. Purple- and red-fleshed varieties reached 2.7 to 3.8 times higher content of TP in comparison with control yellow-fleshed variety, difference between them has a maximum of 16.8%.The highest AA content in the group of the varieties with colored pulp reached the Highland Burgundy Red variety (233 mg/kg FW), which with other two varieties matched the yellow-fleshed control, for other varieties a decrease of 18.5 to 28.0% was demonstrated. TA content varied in a wide range from 68.7 to 573.5 mg cyanidin/ kg FM and corresponded with the intensity and color range of light-marbled flesh of tubers of each variety.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych

  • ISSN

    0084-5477

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2010

  • Číslo periodika v rámci svazku

    557

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    253-260

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus