Antioxidační aktivita žlutých a fialových odrůd brambor pěstovaných v rozdílných klimatických podmínkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A26505" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:26505 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes cultivated in different climatic conditions
Popis výsledku v původním jazyce
In precise field trials on three locations in the Czech Republic the impact of yellow, red and purple-fleshed potato varieties in the years 2006 and 2007 was investigated and the effect of location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers (expressed by ABTS assay in mg ascorbic acid.100g-1 FM). The highest AA was determined in the darkly purple-fleshed variety Violette (95.4 mg ascorbic acid.100g-1 FM). In the purple and red-fleshed varieties, AA was in average 2.9 times higher as compared to yellow-fleshed varieties. Significant AA differences between purple and red-fleshed varieties were found; the varieties of the highest total anthocyanin content (TAC ranged from 18.6 to 64.1 mg.100g-1 FM) were reaching the highest AA values. Obtained results did not prove the impact of location on AA of tubers.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes cultivated in different climatic conditions
Popis výsledku anglicky
In precise field trials on three locations in the Czech Republic the impact of yellow, red and purple-fleshed potato varieties in the years 2006 and 2007 was investigated and the effect of location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers (expressed by ABTS assay in mg ascorbic acid.100g-1 FM). The highest AA was determined in the darkly purple-fleshed variety Violette (95.4 mg ascorbic acid.100g-1 FM). In the purple and red-fleshed varieties, AA was in average 2.9 times higher as compared to yellow-fleshed varieties. Significant AA differences between purple and red-fleshed varieties were found; the varieties of the highest total anthocyanin content (TAC ranged from 18.6 to 64.1 mg.100g-1 FM) were reaching the highest AA values. Obtained results did not prove the impact of location on AA of tubers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych
ISSN
0084-5477
e-ISSN
—
Svazek periodika
530
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—