Antioxidant activity of colour-fleshed potatoes cultivated under different climatic conditions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F09%3A0R000607" target="_blank" >RIV/60109807:_____/09:0R000607 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant activity of colour-fleshed potatoes cultivated under different climatic conditions
Popis výsledku v původním jazyce
In the precise field trials the effect of potato varieties with yellow, red and purple flesh colour and the effect of the location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers (determined with ABTS assay and expressed in mg ascorbic acid.100 g-1 FM)cultivated in three locations of the Czech Republic was investigated. The highest AA was determined in the dark purple-fleshed variety Violette (95.4 mg ascorbic acid.100 g-1 FM). In the purple- and red-fleshed varieties AA was in average 2.9 time foldhigher in comparison with the yellow-fleshed varieties. Statistically significant differences of AA was also determined between the purple- and red-fl eshed varieties, where the highest AA values were determined in the varieties with the highest anthocyanin content (it ranged from 18.8 to 64.1 mg of cyanidin.100 g-1 FM). Obtained results did not proved the effect of the location on AA content of tubers.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of colour-fleshed potatoes cultivated under different climatic conditions
Popis výsledku anglicky
In the precise field trials the effect of potato varieties with yellow, red and purple flesh colour and the effect of the location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers (determined with ABTS assay and expressed in mg ascorbic acid.100 g-1 FM)cultivated in three locations of the Czech Republic was investigated. The highest AA was determined in the dark purple-fleshed variety Violette (95.4 mg ascorbic acid.100 g-1 FM). In the purple- and red-fleshed varieties AA was in average 2.9 time foldhigher in comparison with the yellow-fleshed varieties. Statistically significant differences of AA was also determined between the purple- and red-fl eshed varieties, where the highest AA values were determined in the varieties with the highest anthocyanin content (it ranged from 18.8 to 64.1 mg of cyanidin.100 g-1 FM). Obtained results did not proved the effect of the location on AA content of tubers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
-
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—