Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant activity of colour-fleshed potatoes cultivated under different climatic conditions

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant activity of colour-fleshed potatoes cultivated under different climatic conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the precise field trials the effect of potato varieties with yellow, red and purple flesh colour and the effect of the location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers (determined with ABTS assay and expressed in mg ascorbic acid.100 g-1 FM)cultivated in three locations of the Czech Republic was investigated. The highest AA was determined in the dark purple-fleshed variety Violette (95.4 mg ascorbic acid.100 g-1 FM). In the purple- and red-fleshed varieties AA was in average 2.9 time foldhigher in comparison with the yellow-fleshed varieties. Statistically significant differences of AA was also determined between the purple- and red-fl eshed varieties, where the highest AA values were determined in the varieties with the highest anthocyanin content (it ranged from 18.8 to 64.1 mg of cyanidin.100 g-1 FM). Obtained results did not proved the effect of the location on AA content of tubers.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of colour-fleshed potatoes cultivated under different climatic conditions

  • Popis výsledku anglicky

    In the precise field trials the effect of potato varieties with yellow, red and purple flesh colour and the effect of the location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers (determined with ABTS assay and expressed in mg ascorbic acid.100 g-1 FM)cultivated in three locations of the Czech Republic was investigated. The highest AA was determined in the dark purple-fleshed variety Violette (95.4 mg ascorbic acid.100 g-1 FM). In the purple- and red-fleshed varieties AA was in average 2.9 time foldhigher in comparison with the yellow-fleshed varieties. Statistically significant differences of AA was also determined between the purple- and red-fl eshed varieties, where the highest AA values were determined in the varieties with the highest anthocyanin content (it ranged from 18.8 to 64.1 mg of cyanidin.100 g-1 FM). Obtained results did not proved the effect of the location on AA content of tubers.

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

  • ISSN

    1802-940X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    -

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus