Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of selected factors on the content of ascorbic acid in potatoes with different tuber flesh colour

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29113" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29113 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of selected factors on the content of ascorbic acid in potatoes with different tuber flesh colour

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In precise field trials in the years 2004 - 2008 in the Czech Republic the effect of conditions of location, variety and mineral fertilization on ascorbic acid content (AA) in potatoes with different tuber flesh colour was investigated. Significant was the effect of variety, the Marabel variety with the highest AA content (247.6 mg/kg FW) exceeded other eight varieties by 13.4?74.1 %. The Valfi variety, in five years trials the only variety with purple coloured flesh, ranked among analysed varieties moderately below average. In addition, in the year 2008 the group of seven varieties with purple and red tubers was evaluated and it was determined lower AA content by 15.2% in comparison with the group of varieties with yellow coloured tubers. Also significant differences were determined between the varieties with coloured tubers; the highest AA content has been found in the red-fleshed variety Highland Burgundy Red (234 mg/kg FW). Negative effect on AA content in tubers has shown increase

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected factors on the content of ascorbic acid in potatoes with different tuber flesh colour

  • Popis výsledku anglicky

    In precise field trials in the years 2004 - 2008 in the Czech Republic the effect of conditions of location, variety and mineral fertilization on ascorbic acid content (AA) in potatoes with different tuber flesh colour was investigated. Significant was the effect of variety, the Marabel variety with the highest AA content (247.6 mg/kg FW) exceeded other eight varieties by 13.4?74.1 %. The Valfi variety, in five years trials the only variety with purple coloured flesh, ranked among analysed varieties moderately below average. In addition, in the year 2008 the group of seven varieties with purple and red tubers was evaluated and it was determined lower AA content by 15.2% in comparison with the group of varieties with yellow coloured tubers. Also significant differences were determined between the varieties with coloured tubers; the highest AA content has been found in the red-fleshed variety Highland Burgundy Red (234 mg/kg FW). Negative effect on AA content in tubers has shown increase

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus