Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy, stanoviště a hnojení na obsah kyseliny askorbové v bramborách s barevnou dužninou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29278" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29278 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/09:0R000610

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odrůdy, stanoviště a hnojení na obsah kyseliny askorbové v bramborách s barevnou dužninou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky přesných polních pokusů z let 2004 aţ 2008 ukázaly, že průkazný vliv na obsah kyseliny askorbové (KA) měla odrůda. Marabel (247,6 mg KA/kg č.h.) předčila ostatní odrůdy se žlutou i barevnou dužninou v obsahu KA o 13 až 74%. V roce 2008 byl ve skupině sedmi odrůd s fialovou nebo červenou dužninou zjištěn o 15,2% nižší obsah KA proti skupině odrůd se žlutou dužninou. Průkazné rozdíly byly zjištěny též v rámci skupiny odrůd s barevnou dužninou; nejvyššího obsahu KA dosáhla odrůda Highland BurgundyRed (233,8 mg/kg č.h.) s červenou dužninou. Negativní vliv na obsah KA měla vysoká dávka N hnojení. Dále se projevil trend k vyšším obsahům KA na nejteplejším stanovišti v Polabské nížině.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of variety, locality and fertilization on the content of ascorbic acid in potatoes with coloured flesh

  • Popis výsledku anglicky

    Results of the precise field trials from the years 2004 ? 2008 showed that significant effect on ascorbic acid content (KA) had variety. The variety Marabel (248 mg KA/kg FM) surpassed other yellow and colour flesh varieties in KA content by 13 to 74%. In the year 2008 in the group of seven purple and red flesh varieties a lower KA content by 15.2% was determined as compared with the group of yellow flesh varieties. Also significant differences were determined in within the frame of the group of coloured flesh varieties; the highest KA content showed the red flesh Highland Burgundy Red variety (234 mg/kg FM). High N fertilization doses proved to have negative effect on KA content. Further a tendency to higher KA contents has proved on the warmest location in the Elbe valley lowland.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus