Vliv odrůdy, stanoviště a hnojení na obsah kyseliny askorbové v bramborách s barevnou dužninou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29278" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29278 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/09:0R000610
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odrůdy, stanoviště a hnojení na obsah kyseliny askorbové v bramborách s barevnou dužninou
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky přesných polních pokusů z let 2004 aţ 2008 ukázaly, že průkazný vliv na obsah kyseliny askorbové (KA) měla odrůda. Marabel (247,6 mg KA/kg č.h.) předčila ostatní odrůdy se žlutou i barevnou dužninou v obsahu KA o 13 až 74%. V roce 2008 byl ve skupině sedmi odrůd s fialovou nebo červenou dužninou zjištěn o 15,2% nižší obsah KA proti skupině odrůd se žlutou dužninou. Průkazné rozdíly byly zjištěny též v rámci skupiny odrůd s barevnou dužninou; nejvyššího obsahu KA dosáhla odrůda Highland BurgundyRed (233,8 mg/kg č.h.) s červenou dužninou. Negativní vliv na obsah KA měla vysoká dávka N hnojení. Dále se projevil trend k vyšším obsahům KA na nejteplejším stanovišti v Polabské nížině.
Název v anglickém jazyce
Effect of variety, locality and fertilization on the content of ascorbic acid in potatoes with coloured flesh
Popis výsledku anglicky
Results of the precise field trials from the years 2004 ? 2008 showed that significant effect on ascorbic acid content (KA) had variety. The variety Marabel (248 mg KA/kg FM) surpassed other yellow and colour flesh varieties in KA content by 13 to 74%. In the year 2008 in the group of seven purple and red flesh varieties a lower KA content by 15.2% was determined as compared with the group of yellow flesh varieties. Also significant differences were determined in within the frame of the group of coloured flesh varieties; the highest KA content showed the red flesh Highland Burgundy Red variety (234 mg/kg FM). High N fertilization doses proved to have negative effect on KA content. Further a tendency to higher KA contents has proved on the warmest location in the Elbe valley lowland.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—