Effect of cultivar, location and method of cultivation on the content of chlorogenic acid in potatoes with different flesh colour
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A60566" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:60566 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of cultivar, location and method of cultivation on the content of chlorogenic acid in potatoes with different flesh colour
Popis výsledku v původním jazyce
In precise field trials in the years 2010 and 2011 the effect of genotype and location in cultivars with yellow, white, purple or red flesh on the content of chlorogenic acid (CA) and in 2011 and 2012 the effect of organic cultivation were evaluated. Theresults show a statistically significant effect of genotype to CA content, which ranged from 74.0 mg/kg fresh matter (FM) (Agria) to 825 mg/kg FM (Vitelotte). Demonstrable effect of flesh colour on CA content between cultivars with coloured flesh was found (430 mg/kg FM) in comparison with cultivars with yellow or white flesh (71.1 mg/kg FM). For cultivars with coloured flesh rather the genotype specific cultivar ruled than the purple or red flesh colour. In terms of the influence of location, higher CA levels were found on warm locations with frequent periods of drought in comparison with locations of high altitude climatic conditions which are favourable for potato cultivation. In the organically grown potatoes significantly higher l
Název v anglickém jazyce
Effect of cultivar, location and method of cultivation on the content of chlorogenic acid in potatoes with different flesh colour
Popis výsledku anglicky
In precise field trials in the years 2010 and 2011 the effect of genotype and location in cultivars with yellow, white, purple or red flesh on the content of chlorogenic acid (CA) and in 2011 and 2012 the effect of organic cultivation were evaluated. Theresults show a statistically significant effect of genotype to CA content, which ranged from 74.0 mg/kg fresh matter (FM) (Agria) to 825 mg/kg FM (Vitelotte). Demonstrable effect of flesh colour on CA content between cultivars with coloured flesh was found (430 mg/kg FM) in comparison with cultivars with yellow or white flesh (71.1 mg/kg FM). For cultivars with coloured flesh rather the genotype specific cultivar ruled than the purple or red flesh colour. In terms of the influence of location, higher CA levels were found on warm locations with frequent periods of drought in comparison with locations of high altitude climatic conditions which are favourable for potato cultivation. In the organically grown potatoes significantly higher l
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
465-471
Kód UT WoS článku
000326145500005
EID výsledku v databázi Scopus
—