Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ascorbic acid content in potato tubers with coloured flesh as affected by genotype, environment and storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77518" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77518 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ascorbic acid content in potato tubers with coloured flesh as affected by genotype, environment and storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate the effect of genotype, tuber flesh colour, site conditions, year of cultivation and storage on the content of ascorbic acid (AAC) in the tubers of twelve potato cultivars with coloured flesh, compared with the yellow-flesh cv. Agria. AAC ranged from 88,6 to 282,0 mg/kg fresh matter (FM) and it was significantly influenced by genotype. A significantly highest AAC, on a three-year average, was achieved by cv. Rosemarie with red flesh (218,9 mg/kg FM, 1,10 - 1,84 - fold more than the other cultivars). Position number two was achieved by the control cv. Agria (199,4 mg/kg FM). The purple or red colour of the cultivars with coloured flesh did not have a significant effect on the AAC. A significantly higher (1,17 times) AAC was determined at the Uhříněves site with warmer climate and drier weather before the harvest, compared with the other site in Valečov. The AAC was also significantly affected by year of cultivation. Cold storage (4 degree C, 180 days) resulted in a

  • Název v anglickém jazyce

    Ascorbic acid content in potato tubers with coloured flesh as affected by genotype, environment and storage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the effect of genotype, tuber flesh colour, site conditions, year of cultivation and storage on the content of ascorbic acid (AAC) in the tubers of twelve potato cultivars with coloured flesh, compared with the yellow-flesh cv. Agria. AAC ranged from 88,6 to 282,0 mg/kg fresh matter (FM) and it was significantly influenced by genotype. A significantly highest AAC, on a three-year average, was achieved by cv. Rosemarie with red flesh (218,9 mg/kg FM, 1,10 - 1,84 - fold more than the other cultivars). Position number two was achieved by the control cv. Agria (199,4 mg/kg FM). The purple or red colour of the cultivars with coloured flesh did not have a significant effect on the AAC. A significantly higher (1,17 times) AAC was determined at the Uhříněves site with warmer climate and drier weather before the harvest, compared with the other site in Valečov. The AAC was also significantly affected by year of cultivation. Cold storage (4 degree C, 180 days) resulted in a

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

    1805-9368

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    605-611

  • Kód UT WoS článku

    000451787600006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85060091943