Effect of cultivar, flesh colour, locality and year on carotenoid content in potato tubers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A70070" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:70070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/731/2015-PSE" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/731/2015-PSE</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/731/2015-PSE" target="_blank" >10.17221/731/2015-PSE</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of cultivar, flesh colour, locality and year on carotenoid content in potato tubers
Popis výsledku v původním jazyce
In this study, twelve cultivars of potato with different flesh colour (yellow, purple and red) were cultivated in 2012 and 2013 in two trial localities in the Czech Republic and evaluated for the main individual carotenoids. The content of total carotenoids (TC) in analysed cultivars ranged in 1.1–12.2 mg/kg in dry matter (DM) and was influenced by genotype cultivar, locality and year. Cv. Agria (yellow flesh) reached 1.8 to 11.8 times higher levels of TC compared with cultivars of coloured flesh. Locality and year of higher average temperatures during the growing season produced higher TC contents in tubers. Genotype significantly influenced the content and composition of individual carotenoids. As in cv. Agria, violaxanthin (41%) and lutein (55–78%) dominated in all cultivars with coloured flesh. The relative content of ß-carotene in cv. Agria represented 2% of TC, in cultivars with coloured flesh 5–12% TC.
Název v anglickém jazyce
Effect of cultivar, flesh colour, locality and year on carotenoid content in potato tubers
Popis výsledku anglicky
In this study, twelve cultivars of potato with different flesh colour (yellow, purple and red) were cultivated in 2012 and 2013 in two trial localities in the Czech Republic and evaluated for the main individual carotenoids. The content of total carotenoids (TC) in analysed cultivars ranged in 1.1–12.2 mg/kg in dry matter (DM) and was influenced by genotype cultivar, locality and year. Cv. Agria (yellow flesh) reached 1.8 to 11.8 times higher levels of TC compared with cultivars of coloured flesh. Locality and year of higher average temperatures during the growing season produced higher TC contents in tubers. Genotype significantly influenced the content and composition of individual carotenoids. As in cv. Agria, violaxanthin (41%) and lutein (55–78%) dominated in all cultivars with coloured flesh. The relative content of ß-carotene in cv. Agria represented 2% of TC, in cultivars with coloured flesh 5–12% TC.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
86-91
Kód UT WoS článku
000371754500007
EID výsledku v databázi Scopus
—