Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of cultivar, flesh colour, location and year of cultivation on the glycoalkaloid content in potato tubers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64775" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64775 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of cultivar, flesh colour, location and year of cultivation on the glycoalkaloid content in potato tubers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the three-year field trials (2009 - 2011) at two locations with different altitudes a total of 14 potato cultivarss with different colour of flesh (yellow, white, red and purple) were grown. The content of total glycoalkaloids (TGA) was determined byHPLC. TGA content ranged from 18.8 to 102.4 mg/kg fresh matter and none of the cultivars reached the value of risk to human health. Conclusive and decisive influence on the content of the TGA was recorded in genotype. Individual cultivars reached 0.47 to1.45 of the TGA content in the control cv. Agria. In terms of the colour of the flesh the highest TGA content was found in group of red-fleshed cultivars (1.53 x higher than the average of cultivars with yellow or white flesh); while red-fleshed cv. Rote Emma reached the absolutely lowest TGA content of 14 cultivars, which confirms the decisive role of genotype. On warm, dry habitats in the lowlands a higher content TGA was observed when compared with the amount raised in a typical pota

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of cultivar, flesh colour, location and year of cultivation on the glycoalkaloid content in potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    In the three-year field trials (2009 - 2011) at two locations with different altitudes a total of 14 potato cultivarss with different colour of flesh (yellow, white, red and purple) were grown. The content of total glycoalkaloids (TGA) was determined byHPLC. TGA content ranged from 18.8 to 102.4 mg/kg fresh matter and none of the cultivars reached the value of risk to human health. Conclusive and decisive influence on the content of the TGA was recorded in genotype. Individual cultivars reached 0.47 to1.45 of the TGA content in the control cv. Agria. In terms of the colour of the flesh the highest TGA content was found in group of red-fleshed cultivars (1.53 x higher than the average of cultivars with yellow or white flesh); while red-fleshed cv. Rote Emma reached the absolutely lowest TGA content of 14 cultivars, which confirms the decisive role of genotype. On warm, dry habitats in the lowlands a higher content TGA was observed when compared with the amount raised in a typical pota

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    512-517

  • Kód UT WoS článku

    000324848000077

  • EID výsledku v databázi Scopus