Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chlorogenic acid content in potato tubers with colored flesh as affected by genotype, location and long-term storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F19%3AN0000115" target="_blank" >RIV/60109807:_____/19:N0000115 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/19:79320

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/195/2019-PSE" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/195/2019-PSE</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/195/2019-PSE" target="_blank" >10.17221/195/2019-PSE</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chlorogenic acid content in potato tubers with colored flesh as affected by genotype, location and long-term storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Popisek v původním jazyce In three-year field experiments, the effect of genotype, flesh color, site conditions and storage on chlorogenic acid content (CAC) in tubers of potato cultivars with purple or red flesh was compared to yellow-fleshed cv. Agria. The results confirmed the significant effect of genotype on CAC. The highest CAC was characteristic on a three year mean for the purple-fleshed cv. Vitelotte (769,5 mg/kg fresh weight (FW)), i.e. 1,19-2,6 times higher than in the other cultivars. In regard to the effect of flesh color, significantly higher mean CAC levels have been shown for the red-fleshed (2,8 times) and purple-fleshed (3,16 times) cultivars in comparison with cv. Agria (148 mg/kg FW). At the Uhříněves location with a warmer climate and frequent dry periods as compared to the second Valečov location, a higher CAC (1,18 times) was found. Cold storage (4 0C, 6 months) resulted in a significant CAC increase varying from 33,2 percent in the Blaue St. Galler cultivar to 210,6 percent in the Vitelotte cultivar among all eight evaluated color-fleshed cultivars. On the other hand, the effect of storage on CAC was not evident in the yellow-fleshed Agria cultivar (inconclusive difference against CAC after harvest).

  • Název v anglickém jazyce

    Chlorogenic acid content in potato tubers with colored flesh as affected by genotype, location and long-term storage

  • Popis výsledku anglicky

    Popisek v původním jazyce In three-year field experiments, the effect of genotype, flesh color, site conditions and storage on chlorogenic acid content (CAC) in tubers of potato cultivars with purple or red flesh was compared to yellow-fleshed cv. Agria. The results confirmed the significant effect of genotype on CAC. The highest CAC was characteristic on a three year mean for the purple-fleshed cv. Vitelotte (769,5 mg/kg fresh weight (FW)), i.e. 1,19-2,6 times higher than in the other cultivars. In regard to the effect of flesh color, significantly higher mean CAC levels have been shown for the red-fleshed (2,8 times) and purple-fleshed (3,16 times) cultivars in comparison with cv. Agria (148 mg/kg FW). At the Uhříněves location with a warmer climate and frequent dry periods as compared to the second Valečov location, a higher CAC (1,18 times) was found. Cold storage (4 0C, 6 months) resulted in a significant CAC increase varying from 33,2 percent in the Blaue St. Galler cultivar to 210,6 percent in the Vitelotte cultivar among all eight evaluated color-fleshed cultivars. On the other hand, the effect of storage on CAC was not evident in the yellow-fleshed Agria cultivar (inconclusive difference against CAC after harvest).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    355-360

  • Kód UT WoS článku

    000478637900004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85071024308