Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52703" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52703 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/11:2R000030

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd brambor s fialovou a s červenou dužninou na obsah významných antioxidantů ? celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových anthokyanů (CA) a na výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 vČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP proti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5% až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č. h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdys barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami.

  • Název v anglickém jazyce

    The content of antioxidants and yield of potaoes with different flesh colour

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to examine the effect of varieties with purple- and red-fleshed tubers on the content of important antioxidants - total polyphenols (TP), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Precise field experiments were performed in 2008 and 2009 in the Czech Republic. Genotype of the variety showed significant influence on the contents of TP, AA and TA. Purple- and red-fleshed varieties reached 2.7 to 3.8 times higher content of TP in comparison with yellow-fleshed control. In AAcontent three varieties matched the yellow-fleshed control, for other varieties a decrease of 18.5 to 27.9% was demonstrated. TA content (68.7 - 573.5 mg cyanidin/kg FM) corresponded with the intensity and color range of light-marbled flesh of tubers ofeach variety. Some varieties with coloured flesh achieve comparable yields in comparison with conventional yellow-fleshed varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    32-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus