Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52703" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52703 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/11:2R000030
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd brambor s fialovou a s červenou dužninou na obsah významných antioxidantů ? celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových anthokyanů (CA) a na výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 vČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP proti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5% až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č. h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdys barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami.
Název v anglickém jazyce
The content of antioxidants and yield of potaoes with different flesh colour
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to examine the effect of varieties with purple- and red-fleshed tubers on the content of important antioxidants - total polyphenols (TP), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Precise field experiments were performed in 2008 and 2009 in the Czech Republic. Genotype of the variety showed significant influence on the contents of TP, AA and TA. Purple- and red-fleshed varieties reached 2.7 to 3.8 times higher content of TP in comparison with yellow-fleshed control. In AAcontent three varieties matched the yellow-fleshed control, for other varieties a decrease of 18.5 to 27.9% was demonstrated. TA content (68.7 - 573.5 mg cyanidin/kg FM) corresponded with the intensity and color range of light-marbled flesh of tubers ofeach variety. Some varieties with coloured flesh achieve comparable yields in comparison with conventional yellow-fleshed varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
32-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—