Rozdíly v obsahu fenolových látek a antioxidační aktivitě v bramborách se žlutou a fialově zbarvenou dužninou pěstovaných v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A22054" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:22054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Differences in phenolic content and antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes grown in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to determine the total phenolic (TP) content and antioxidant activity (AA) in yellow (cvs. Impala, Karin, Dita, Saturna) and purple-fleshed (cvs. Valfi, Violette) potatoes grown in the Czech Republic in 2004 in four locations inprecise field trials. TP content was determined by Folin-Ciocalteau assay and AA by DPPH assay both in freeze-dried tuber matter. Results showed a statistical significant difference in TP content and AA between yellow and purple-fleshed potatoes. Purple-fleshed cultivars showed higher TP content by 60 % than yellow-fleshed cultivars and AA in purple-fleshed cultivars was double high as in yellow-fleshed potatoes. A medium linear correlation between TP and AA was found (r2=0.747). Average TP content inyellow-fleshed cultivars was 2.96 GAE (g of gallic acid per kg dm) and in purple-fleshed cultivars 4.68 GAE was found. Average AA in yellow-fleshed cultivars was 11.26 EAA (mg of ascorbic acid per 100 g dm) and in purple-fleshed cvs. 24.7
Název v anglickém jazyce
Differences in phenolic content and antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes grown in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the total phenolic (TP) content and antioxidant activity (AA) in yellow (cvs. Impala, Karin, Dita, Saturna) and purple-fleshed (cvs. Valfi, Violette) potatoes grown in the Czech Republic in 2004 in four locations inprecise field trials. TP content was determined by Folin-Ciocalteau assay and AA by DPPH assay both in freeze-dried tuber matter. Results showed a statistical significant difference in TP content and AA between yellow and purple-fleshed potatoes. Purple-fleshed cultivars showed higher TP content by 60 % than yellow-fleshed cultivars and AA in purple-fleshed cultivars was double high as in yellow-fleshed potatoes. A medium linear correlation between TP and AA was found (r2=0.747). Average TP content inyellow-fleshed cultivars was 2.96 GAE (g of gallic acid per kg dm) and in purple-fleshed cultivars 4.68 GAE was found. Average AA in yellow-fleshed cultivars was 11.26 EAA (mg of ascorbic acid per 100 g dm) and in purple-fleshed cvs. 24.7
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
54
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—