Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozdíly v obsahu fenolových látek a antioxidační aktivitě v bramborách se žlutou a fialově zbarvenou dužninou pěstovaných v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A22054" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:22054 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differences in phenolic content and antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes grown in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to determine the total phenolic (TP) content and antioxidant activity (AA) in yellow (cvs. Impala, Karin, Dita, Saturna) and purple-fleshed (cvs. Valfi, Violette) potatoes grown in the Czech Republic in 2004 in four locations inprecise field trials. TP content was determined by Folin-Ciocalteau assay and AA by DPPH assay both in freeze-dried tuber matter. Results showed a statistical significant difference in TP content and AA between yellow and purple-fleshed potatoes. Purple-fleshed cultivars showed higher TP content by 60 % than yellow-fleshed cultivars and AA in purple-fleshed cultivars was double high as in yellow-fleshed potatoes. A medium linear correlation between TP and AA was found (r2=0.747). Average TP content inyellow-fleshed cultivars was 2.96 GAE (g of gallic acid per kg dm) and in purple-fleshed cultivars 4.68 GAE was found. Average AA in yellow-fleshed cultivars was 11.26 EAA (mg of ascorbic acid per 100 g dm) and in purple-fleshed cvs. 24.7

  • Název v anglickém jazyce

    Differences in phenolic content and antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes grown in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the total phenolic (TP) content and antioxidant activity (AA) in yellow (cvs. Impala, Karin, Dita, Saturna) and purple-fleshed (cvs. Valfi, Violette) potatoes grown in the Czech Republic in 2004 in four locations inprecise field trials. TP content was determined by Folin-Ciocalteau assay and AA by DPPH assay both in freeze-dried tuber matter. Results showed a statistical significant difference in TP content and AA between yellow and purple-fleshed potatoes. Purple-fleshed cultivars showed higher TP content by 60 % than yellow-fleshed cultivars and AA in purple-fleshed cultivars was double high as in yellow-fleshed potatoes. A medium linear correlation between TP and AA was found (r2=0.747). Average TP content inyellow-fleshed cultivars was 2.96 GAE (g of gallic acid per kg dm) and in purple-fleshed cultivars 4.68 GAE was found. Average AA in yellow-fleshed cultivars was 11.26 EAA (mg of ascorbic acid per 100 g dm) and in purple-fleshed cvs. 24.7

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus