Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A14855" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:14855 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Byly nalezeny významné rozdíly v obsahu celkových polyfenolů mezi odrůdami se žlutou dužninou Karin a Impala na jedné straně a odrůdami Ditta a Saturna na straně druhé. Významně vyšší obsah celkových polyfenolů je charakteristický pro odrůdy s fialově zbarvenou dužninou Valfi a Violette ve srovnání s odrůdami bíle a žlutě zbarvenými. Obsahu celkových polyfenolů odpovídá i antioxidační kapacita, která je nejvyšší u odrůd Violette a Valfi, zatímco u odrůd se žlutou barvou dužniny byla tato hodnota pouze vrozmezí ⅓ ? ½ hodnoty odrůd s fialově zbarvenou dužninou. Drsnější klimatické podmínky stanoviště Stachy s vyšší nadmořskou výškou a vyšším úhrnem srážek měly za příčinu zřetelný trend k vyššímu obsahu celkových polyfenolových látek. Vyšší dávky draslíku resp. hořčíku v agrotechnických postupech naopak způsobily nižší akumulaci celkových polyfenolových látek.
Název v anglickém jazyce
The Effect of Selected Factors on Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Potato Tubers
Popis výsledku anglicky
Total polyphenol content and antioxidant activity in potato tubers of four yellow-fleshed varieties and two purple-fleshed varieties from the harvest 2004 were assayed. Total polyphenol content (TP) was determined with Folin-Ciocalteau reagent (FC) and antioxidant antiradical activity (AAA) by DPPH? method using stable free radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH?). Significant differences of total polyphenol content between the groups of yellow-fleshed varieties Karin, Impala and Ditta, Saturna were found. Significant differences between yellow and purple-fleshed potatoes were estimated (yellow-fleshed varieties in av. 296 mg per kg DM, purple-fleshed varieties 468 mg per kg DM). Similar results showed also estimation of antioxidant activity withsignificant differences both between yellow and purple-fleshed varieties (yellow-fleshed in av. 19.9 g equivalents of ascorbic acid (EAA) per kg DM, purple-fleshed 33.2 g EAA per kg DM) as well as between purple-fleshed va
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
100
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
522-527
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—