Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A14855" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:14855 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly nalezeny významné rozdíly v obsahu celkových polyfenolů mezi odrůdami se žlutou dužninou Karin a Impala na jedné straně a odrůdami Ditta a Saturna na straně druhé. Významně vyšší obsah celkových polyfenolů je charakteristický pro odrůdy s fialově zbarvenou dužninou Valfi a Violette ve srovnání s odrůdami bíle a žlutě zbarvenými. Obsahu celkových polyfenolů odpovídá i antioxidační kapacita, která je nejvyšší u odrůd Violette a Valfi, zatímco u odrůd se žlutou barvou dužniny byla tato hodnota pouze vrozmezí &#8531; ? &#189; hodnoty odrůd s fialově zbarvenou dužninou. Drsnější klimatické podmínky stanoviště Stachy s vyšší nadmořskou výškou a vyšším úhrnem srážek měly za příčinu zřetelný trend k vyššímu obsahu celkových polyfenolových látek. Vyšší dávky draslíku resp. hořčíku v agrotechnických postupech naopak způsobily nižší akumulaci celkových polyfenolových látek.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Selected Factors on Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Potato Tubers

  • Popis výsledku anglicky

    Total polyphenol content and antioxidant activity in potato tubers of four yellow-fleshed varieties and two purple-fleshed varieties from the harvest 2004 were assayed. Total polyphenol content (TP) was determined with Folin-Ciocalteau reagent (FC) and antioxidant antiradical activity (AAA) by DPPH? method using stable free radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH?). Significant differences of total polyphenol content between the groups of yellow-fleshed varieties Karin, Impala and Ditta, Saturna were found. Significant differences between yellow and purple-fleshed potatoes were estimated (yellow-fleshed varieties in av. 296 mg per kg DM, purple-fleshed varieties 468 mg per kg DM). Similar results showed also estimation of antioxidant activity withsignificant differences both between yellow and purple-fleshed varieties (yellow-fleshed in av. 19.9 &#61549;g equivalents of ascorbic acid (EAA) per kg DM, purple-fleshed 33.2 &#61549;g EAA per kg DM) as well as between purple-fleshed va

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    100

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    522-527

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus