Vliv barvy dužniny a pěstební lokality na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A23944" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:23944 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/08:9P003834
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of flesh colour and growing locality on polyphenolic content and antioxidant activity in potatoes
Popis výsledku v původním jazyce
Compounds contained in potato tubers that may act as antioxidants have been attracting increased attention. The main antioxidants in potatoes are polyphenolic compounds. The total polyphenolic content and antioxidant activity in potato tubers of four yellow-fleshed cultivars and two purple-fleshed cultivars from the 2004 harvest were tested. The total polyphenolic content (TP) was determined using the Folin-Ciocalteau reagent (FC) and the antioxidant activity (AA), with the DPPH method using stable freeradical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). Significant differences were found in total polyphenolic content between the yellow-fleshed cultivars Karin, Impala, Ditta, and Saturna. Significant differences between yellow and purple-fleshed potatoes were found: the yellow-fleshed cultivars had an average of 2.96 g gallic acid equivalents (GAE) per kg DM, the purple-fleshed cultivars 4.68 g GAE per kg DM. Significant differences in AA between the yellow and purple-fleshed cultivars were
Název v anglickém jazyce
The influence of flesh colour and growing locality on polyphenolic content and antioxidant activity in potatoes
Popis výsledku anglicky
Compounds contained in potato tubers that may act as antioxidants have been attracting increased attention. The main antioxidants in potatoes are polyphenolic compounds. The total polyphenolic content and antioxidant activity in potato tubers of four yellow-fleshed cultivars and two purple-fleshed cultivars from the 2004 harvest were tested. The total polyphenolic content (TP) was determined using the Folin-Ciocalteau reagent (FC) and the antioxidant activity (AA), with the DPPH method using stable freeradical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). Significant differences were found in total polyphenolic content between the yellow-fleshed cultivars Karin, Impala, Ditta, and Saturna. Significant differences between yellow and purple-fleshed potatoes were found: the yellow-fleshed cultivars had an average of 2.96 g gallic acid equivalents (GAE) per kg DM, the purple-fleshed cultivars 4.68 g GAE per kg DM. Significant differences in AA between the yellow and purple-fleshed cultivars were
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Horticulturae
ISSN
0304-4238
e-ISSN
—
Svazek periodika
117
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—