Vliv obsahu fenolů na antioxidační aktivitu brambor se žlutou a fialově zbarvenou dužninou vypěstovaných v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A23941" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:23941 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Impact of Phenolic Content on Antioxidant Activity in Yellow and Purple-fleshed Potatoes Grown in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Purple fleshed potatoes cultivars are new on the Czech market. In this time intensive trials about growing purple fleshed potato?s cultivars in the Czech Republic are carried out. Recently many articles deal with phenolic antioxidants and their contribution to the human health; thus the aim of this study was to determine the differences in total phenolic (TP) content and antioxidant activity (AA) between yellow (cvs. Impala, Karin, Dita, Saturna) and purple fleshed (cvs. Valfi, Violette) potatoes grownin the Czech Republic in 2004 in four locations in field trials. TP content was determined by Folin-Ciocalteau assay and AA by DPPH assay both in freeze-dried tuber matter. Results showed a statistical significant difference in TP content and AA betweenyellow- and purple-fleshed potatoes. Purple-fleshed cultivars showed 60% higher TP content than yellow-fleshed cultivars and AA content was in purple-fleshed cultivars double. A significant linear correlation between TP and AA was found (
Název v anglickém jazyce
Impact of Phenolic Content on Antioxidant Activity in Yellow and Purple-fleshed Potatoes Grown in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Purple fleshed potatoes cultivars are new on the Czech market. In this time intensive trials about growing purple fleshed potato?s cultivars in the Czech Republic are carried out. Recently many articles deal with phenolic antioxidants and their contribution to the human health; thus the aim of this study was to determine the differences in total phenolic (TP) content and antioxidant activity (AA) between yellow (cvs. Impala, Karin, Dita, Saturna) and purple fleshed (cvs. Valfi, Violette) potatoes grownin the Czech Republic in 2004 in four locations in field trials. TP content was determined by Folin-Ciocalteau assay and AA by DPPH assay both in freeze-dried tuber matter. Results showed a statistical significant difference in TP content and AA betweenyellow- and purple-fleshed potatoes. Purple-fleshed cultivars showed 60% higher TP content than yellow-fleshed cultivars and AA content was in purple-fleshed cultivars double. A significant linear correlation between TP and AA was found (
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biological Agriculture & Horticulture
ISSN
0144-8765
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—