Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy a stanoviště na antioxidační aktivitu hlíz brambor se žlutou a s barevnou dužninou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29214" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29214 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/09:0R000609

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odrůdy a stanoviště na antioxidační aktivitu hlíz brambor se žlutou a s barevnou dužninou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V polních pokusech na třech stanovištích v ČR byl v letech 2006 a 2007 sledován vliv odrůd brambor se žlutou, červenou a fialovou dužninou a vliv stanoviště na antioxidační aktivitu (AA) hlíz. Nejvyšší AA byla zjištěna u odrůdy Violette s tmavě fialovoudužninou (ekvivalent kyseliny askorbové 95.4 mg.100g-1 č.h.). U odrůd s barevnou dužninou byla v průměru zjištěna 2,9 krát vyšší AA proti odrůdám žlutomasým. Průkazné rozdíly v AA se vyskytovaly i mezi odrůdami s fialovou nebo červenou dužninou, nejvyšších hodnot AA dosahovaly odrůdy s nejvyšším obsahem anthokyanů. Výsledky neprokázaly vliv stanoviště na AA hlíz.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of variety and locality on antioxidant activity in yellow- and colour-fleshed potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    In field trials on three locations in the Czech Republic the impact of yellow, red and purple-fleshed potato varieties in the years 2006 and 2007 was investigated and the effect of location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers. The highest AA was determined in the darkly purple-fleshed variety Violette (ascorbic acid equivalent 95.4 mg.100g-1 FM). In the coloured fleshed varieties, AA was in average 2.9 times higher as compared to yellow-fleshed varieties. Significant AA differences betweenpurple and red-fleshed varieties were found; the varieties of the highest total anthocyanin content were reaching the highest AA values. Obtained results did not prove the impact of location on AA of tubers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus