Vliv odrůdy a stanoviště na antioxidační aktivitu hlíz brambor se žlutou a s barevnou dužninou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29214" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29214 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/09:0R000609
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odrůdy a stanoviště na antioxidační aktivitu hlíz brambor se žlutou a s barevnou dužninou
Popis výsledku v původním jazyce
V polních pokusech na třech stanovištích v ČR byl v letech 2006 a 2007 sledován vliv odrůd brambor se žlutou, červenou a fialovou dužninou a vliv stanoviště na antioxidační aktivitu (AA) hlíz. Nejvyšší AA byla zjištěna u odrůdy Violette s tmavě fialovoudužninou (ekvivalent kyseliny askorbové 95.4 mg.100g-1 č.h.). U odrůd s barevnou dužninou byla v průměru zjištěna 2,9 krát vyšší AA proti odrůdám žlutomasým. Průkazné rozdíly v AA se vyskytovaly i mezi odrůdami s fialovou nebo červenou dužninou, nejvyšších hodnot AA dosahovaly odrůdy s nejvyšším obsahem anthokyanů. Výsledky neprokázaly vliv stanoviště na AA hlíz.
Název v anglickém jazyce
Influence of variety and locality on antioxidant activity in yellow- and colour-fleshed potato tubers
Popis výsledku anglicky
In field trials on three locations in the Czech Republic the impact of yellow, red and purple-fleshed potato varieties in the years 2006 and 2007 was investigated and the effect of location conditions on antioxidant activity (AA) of tubers. The highest AA was determined in the darkly purple-fleshed variety Violette (ascorbic acid equivalent 95.4 mg.100g-1 FM). In the coloured fleshed varieties, AA was in average 2.9 times higher as compared to yellow-fleshed varieties. Significant AA differences betweenpurple and red-fleshed varieties were found; the varieties of the highest total anthocyanin content were reaching the highest AA values. Obtained results did not prove the impact of location on AA of tubers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—