Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F11%3A00367794" target="_blank" >RIV/61389030:_____/11:00367794 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2010.08.010" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2010.08.010</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2010.08.010" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2010.08.010</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this investigation was to find the best among four different cultivars of kiwifruit ('Hayward', 'Daeheung', 'Haenam' and 'Bidan') for human consumption. The bioactive compounds and the level of antioxidant activity of these cultivars were determined and compared. The presence of polyphenols (flavonoids and phenolic acids) in the investigated samples was studied by Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy. By far the highest levels of polyphenols and ascorbic acids were found in 'Bidan', which also contained the highest levels of protocatechuic and vanillic acids. In addition, the level of antioxidant activity was significantly higher in 'Bidan' for CUPRAC, ABTS, DPPH and FRAP radical scavenging assays, respectively). Pattern-recognition techniques were used to compare the cultivars. A high correlation was found among the polyphenols, ascorbic acid and the antioxidant activity in the studied cultivars.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this investigation was to find the best among four different cultivars of kiwifruit ('Hayward', 'Daeheung', 'Haenam' and 'Bidan') for human consumption. The bioactive compounds and the level of antioxidant activity of these cultivars were determined and compared. The presence of polyphenols (flavonoids and phenolic acids) in the investigated samples was studied by Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy. By far the highest levels of polyphenols and ascorbic acids were found in 'Bidan', which also contained the highest levels of protocatechuic and vanillic acids. In addition, the level of antioxidant activity was significantly higher in 'Bidan' for CUPRAC, ABTS, DPPH and FRAP radical scavenging assays, respectively). Pattern-recognition techniques were used to compare the cultivars. A high correlation was found among the polyphenols, ascorbic acid and the antioxidant activity in the studied cultivars.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    963-970

  • Kód UT WoS článku

    000295441600008

  • EID výsledku v databázi Scopus