Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selected cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) as a new food source for human nutrition.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509488" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509488 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selected cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) as a new food source for human nutrition.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to determine antioxidant activity in 12 cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.). Two assays based on ion reduction of ABTS (2,2´-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonate) and DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) were used for antioxidant activity. Total phenolic content of the fruit was analysed by Folin-Ciocelteau colorimetric method and ascorbic acid content was analysed using column chromatography - electrochemical detector (Coulochem III). The highest amounts of total phenolic content were found in cvs. ´Vydubeckij´ and ´Titus´ as 7.96 and 8.11 g gallic acid.kg-1 of fresh mass (FM). High correlation between polyphenols and antioxidant activity in fruits of the cultivars was observed (r2 = 0.970 for DPPH test, andr2 = 0.978 for ABTS test). The highest total content of ascorbic acid was determined in cultivar ´Olomoucky´, with the value of 3.11 g.kg-1 FM. This study attempts to contribute to the knowledge of human nutritional properties of these co

  • Název v anglickém jazyce

    Selected cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) as a new food source for human nutrition.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine antioxidant activity in 12 cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.). Two assays based on ion reduction of ABTS (2,2´-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonate) and DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) were used for antioxidant activity. Total phenolic content of the fruit was analysed by Folin-Ciocelteau colorimetric method and ascorbic acid content was analysed using column chromatography - electrochemical detector (Coulochem III). The highest amounts of total phenolic content were found in cvs. ´Vydubeckij´ and ´Titus´ as 7.96 and 8.11 g gallic acid.kg-1 of fresh mass (FM). High correlation between polyphenols and antioxidant activity in fruits of the cultivars was observed (r2 = 0.970 for DPPH test, andr2 = 0.978 for ABTS test). The highest total content of ascorbic acid was determined in cultivar ´Olomoucky´, with the value of 3.11 g.kg-1 FM. This study attempts to contribute to the knowledge of human nutritional properties of these co

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    African Journal of Biotechnology

  • ISSN

    1684-5315

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    NE - Nigerijská federativní republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus