Selected cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) as a new food source for human nutrition.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509488" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509488 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selected cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) as a new food source for human nutrition.
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to determine antioxidant activity in 12 cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.). Two assays based on ion reduction of ABTS (2,2´-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonate) and DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) were used for antioxidant activity. Total phenolic content of the fruit was analysed by Folin-Ciocelteau colorimetric method and ascorbic acid content was analysed using column chromatography - electrochemical detector (Coulochem III). The highest amounts of total phenolic content were found in cvs. ´Vydubeckij´ and ´Titus´ as 7.96 and 8.11 g gallic acid.kg-1 of fresh mass (FM). High correlation between polyphenols and antioxidant activity in fruits of the cultivars was observed (r2 = 0.970 for DPPH test, andr2 = 0.978 for ABTS test). The highest total content of ascorbic acid was determined in cultivar ´Olomoucky´, with the value of 3.11 g.kg-1 FM. This study attempts to contribute to the knowledge of human nutritional properties of these co
Název v anglickém jazyce
Selected cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) as a new food source for human nutrition.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine antioxidant activity in 12 cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.). Two assays based on ion reduction of ABTS (2,2´-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonate) and DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) were used for antioxidant activity. Total phenolic content of the fruit was analysed by Folin-Ciocelteau colorimetric method and ascorbic acid content was analysed using column chromatography - electrochemical detector (Coulochem III). The highest amounts of total phenolic content were found in cvs. ´Vydubeckij´ and ´Titus´ as 7.96 and 8.11 g gallic acid.kg-1 of fresh mass (FM). High correlation between polyphenols and antioxidant activity in fruits of the cultivars was observed (r2 = 0.970 for DPPH test, andr2 = 0.978 for ABTS test). The highest total content of ascorbic acid was determined in cultivar ´Olomoucky´, with the value of 3.11 g.kg-1 FM. This study attempts to contribute to the knowledge of human nutritional properties of these co
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
African Journal of Biotechnology
ISSN
1684-5315
e-ISSN
—
Svazek periodika
9
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
NE - Nigerijská federativní republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—