Slizotvorné frakce v semenech olejného lnu a jejich antioxidační aktivita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897622" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897622 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Slizotvorné frakce v semenech olejného lnu a jejich antioxidační aktivita
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na studium vlastností rozpustných slizotvorných látek semen lnu setého ve vodném prostředí. Jako výchozí materiál bylo vybráno 6 odrůd lnu. Zahrnuty byly odrůdy klasické i s pozměněným obsahem α-linolenové kyseliny. Nejvyšší výtěžnost slizotvorné frakce byla zaznamenána u odrůdy Agram (5,1 g/100 g lněného semene), u této odrůdy byl však zaznamenán nejnižší obsah polyfenolů a antioxidační aktivity. Nejméně slizotvorných látek tvořila odrůda Libra (2,37 g/100 g lněného semen). Výrazně vyšší obsah polyfenolů a antioxidační aktivity, v porovnání s ostatními odrůdami, byl zaznamenán u odrůdy Agriol. U souboru studovaných odrůd byla zjištěna pozitivní korelace mezi obsahem polyfenolů a antioxidační aktivitou.
Název v anglickém jazyce
Mucilage fractions in flaxseed and their antioxidant activities
Popis výsledku anglicky
The paper is aimed on the study of properties of the water-soluble flaxseed mucilage fractions. As the source material was chosen 6 cultivars of flaxseed. Classical cultivars and cultivars with changed content of α-Linolenic acid wee included into the group. In this group were comprised. The highest content of mucilage fraction was found in the cultivar Agram (5.1 g/100 g Flaxseed). On the other side, the lowest content of polyphenol and antioxidant activity was measured within the cultivar. Lowest mucilage fraction content was found for the cultivar Libra (2,37 g/100 g Flaxseed). Significantly highest content of total polyphenols and antioxidant activity were found for the cultivar Agriol. The positive corelation was found between polyphenols content and antioxidant activity within the studied group of cultivars.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
LXVI
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
435-438
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—