Studium vlastností a biologických aktivit mouky lnu olejného
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900852" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900852 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium vlastností a biologických aktivit mouky lnu olejného
Popis výsledku v původním jazyce
Lněná mouka představuje cenný zdroj různých látek nejen z pohledu výživy, ale i funkčních vlastností. Tato práce byla zaměřena právě na studium vlastností a biologických aktivit mouky získané ze lněných výlisků, které byly zároveň zbavené slizotvorných látek. Mouka byla získána ze šesti odrůd olejného lnu (Agram, Libra, Amon, Agriol, Raciol a Flanders). Byla prokázána odrůdová variabilita v obsahu dusíkatých látek, obsahu celkových polyfenolů, antioxidační aktivitě a technologických parametrech (rozpustnost, schopnost vázat vodu a tuk). Nejvyšší antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů byl zjištěn u odrůdy Agram.
Název v anglickém jazyce
A study of the properties and biological activities of the flaxseed flour
Popis výsledku anglicky
The flaxseed flour presents the significant source of diverse compounds, not even from the point of view of a nutrition but also within functional properties. This study was precisely focused on the study of properties and biological activities of the flour obtained from the linseed cake without mucilage fraction. Flaxseed flour was obtained from six cultivars of flax (Agram, Libra, Amon, Agriol, Raciol and Flanders). It was confirmed the variability between cultivars in the content of crude protein, total polyphenols, antioxidant aktivity and technological parameters (the solubility and ability to absorb water and lipids). The highest antioxidant activity and total polyphenols content was observed within the cultivar Agram.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXVII
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
437-440
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—