Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896875" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896875 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů u dvou typů bramborových mouk (z hlíz a ze slupek) připravených z hlíz tří kvantitativně odlišných odrůd brabor (Adéla, valfi, Ornella). Oba faktory - odrůda a typ mouky - měly statisticky průkazný vliv na obsah hodnocených látek a antioxidační aktivitu, ale vliv typu mouky byl větší. Mouka připravená z bramborových slupek měla v průměru hodnocených odrůd oproti mouce z celých hlíz hodnoty všech parametrů vyšší - u obsahu bílkovin 15,55 % proti 8,80 %, u obsahu vlákniny 15,40 % oproti 8,40 %, u obsahu celkových polyfenolů 9,72 g/kg proti 3,19 g/kg a také antioxidační aktivita byla vyšší 2,63 mg EAK/g proin 0,96 mg EAK/g. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,721; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01), obsahem vlákniny (0,736**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01) a obsahem celkových polyfenolů (0,778**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01)
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of potato flour in relation to protein, fibre and total polyphenol content
Popis výsledku anglicky
Paper deals with an evaluation of the relation between antioxidant activity and protein, fibre and total polyphenol content in two types of potato flours (made from tubers and from peels) prepared from tubers of three qualitatively different potat cultivars (Adéla, Valfi, Ornella). Both factors - cultivar and flour type - had statistically significant effects on content of evaluated substances and antioxidant activity. The effect of flour type was higher. Flour made from potato peels had higher values of all studied parameters (in average of evaluated cultivars) in comparison with whole tuber meal - for protein content it was 15,55 % and 8,80 %; for fibre content 15,40 % and 8,40 %, for totat polyphenol content 9,72 g/kg and 3,19 g/kg and also antioxidant activity was different and reached values of 2,63 mg EAK/g and 0,96 mg EAK/g, respectively. Positive correlation between antioxidant activity and protein content (0,721; P?0,01), fibre content (0,736**, P?0,01) and totat polyphenols content (0,778; P?0,01) were found.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
167-174
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—