Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896875" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896875 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidačí aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zabývá hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů u dvou typů bramborových mouk (z hlíz a ze slupek) připravených z hlíz tří kvantitativně odlišných odrůd brabor (Adéla, valfi, Ornella). Oba faktory - odrůda a typ mouky - měly statisticky průkazný vliv na obsah hodnocených látek a antioxidační aktivitu, ale vliv typu mouky byl větší. Mouka připravená z bramborových slupek měla v průměru hodnocených odrůd oproti mouce z celých hlíz hodnoty všech parametrů vyšší - u obsahu bílkovin 15,55 % proti 8,80 %, u obsahu vlákniny 15,40 % oproti 8,40 %, u obsahu celkových polyfenolů 9,72 g/kg proti 3,19 g/kg a také antioxidační aktivita byla vyšší 2,63 mg EAK/g proin 0,96 mg EAK/g. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,721; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01), obsahem vlákniny (0,736**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01) a obsahem celkových polyfenolů (0,778**; PLESS-THAN OR EQUAL TO0,01)

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of potato flour in relation to protein, fibre and total polyphenol content

  • Popis výsledku anglicky

    Paper deals with an evaluation of the relation between antioxidant activity and protein, fibre and total polyphenol content in two types of potato flours (made from tubers and from peels) prepared from tubers of three qualitatively different potat cultivars (Adéla, Valfi, Ornella). Both factors - cultivar and flour type - had statistically significant effects on content of evaluated substances and antioxidant activity. The effect of flour type was higher. Flour made from potato peels had higher values of all studied parameters (in average of evaluated cultivars) in comparison with whole tuber meal - for protein content it was 15,55 % and 8,80 %; for fibre content 15,40 % and 8,40 %, for totat polyphenol content 9,72 g/kg and 3,19 g/kg and also antioxidant activity was different and reached values of 2,63 mg EAK/g and 0,96 mg EAK/g, respectively. Positive correlation between antioxidant activity and protein content (0,721; P?0,01), fibre content (0,736**, P?0,01) and totat polyphenols content (0,778; P?0,01) were found.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    167-174

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus