Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43898625" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43898625 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin
Popis výsledku v původním jazyce
Kapitola se zabývala hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, N látek a celkových polyfenolů u slupek brambor a celkových hlíz. Použity byly hlízy pěti kvalitativně odlišných odrůd brambor (Adéla, Laura, Valfi, Ornella, Eurostarch). V průměru hodnocených odrůd byl stanoven vyšší obsah bílkovin, dusíkatých látek a celkových polyfenolů u analyzovaných slupek. U tohoto materiálu byl obsah bílkovin 15,37 % sušiny proti 8,73 % v sušině hlíz a obsah celkových polyfenolů 9,12 g EGK.kg-1 proti 2,63 g EGK.kg-1 v sušině hlíz. Antioxidační aktivita byla rovněž vyšší u slupek - v průměru odrůd 2,63 mg EAK.g-1 proti 0,96 mg EAK.g-1 v případě hlíz. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,762; P˂0,001), obsahem N látek (0,812; P˂0,001) a obsahem celkových polyfenolů(0,812; P˂0,001). Druhá část kapitoly řešila potenciál hlízových bílkovin v produkci bílkovinných hydrolyzátů s antioxidační aktivitou. Bílkovinný koncentrát vzniklý tepelnou koagulací byl úspěšně hydrolyzován s využitím obou enzymových systémů - neutrální proteasy (Neutrasa) a multienzymového komplexu Pancreolan Forte. Při použití multienzymového komplexu byl získán bílkovinný hydrolyzát s významnou antioxidační aktivitou (86 mg EAK.g-1 sušiny bílkovinného koncentrátu).
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of potato tubers (Solanum tuberosum) and hydrolysates of potato proteins
Popis výsledku anglicky
The chapter deals with an evaluation of the relation between antioxidant activity and protein, N substances and total polyphenol content in potato tubers and peels. Five qualitatively different potato cultivars (Adéla, Valfi, Laura, Ornella, Eurostarch) were used. Potato peels had higher values of all studied parameters (in average of evaluated cultivars) in comparison with whole tuber meal - for protein content it was 15.37 % and 8.73 %, for total polyphenol content 9.12 g EGK.kg-1 and 2.63 g EKG.kg-1 and also antioxidant activity was different and reached values of 2.63 mg EAK.g-1 and 0.96 mg EAK.g-1, respectively. Positive correlations vetween antioxidant activity and protein content (0.762; P ˂ 0.001), N matters content (0.812, P ˂ 0.001) and total polyphenols content (0.812; P ˂ 0.001) were found. Second part of the chapter deals with possibility of potato tuber proteins usege for production of peptide fragments with antioxidant properties. Protein concentrate produced by thermal coagulation was successfully hydrolysed by using two enzyme systems - neutral protease (Neutrase) and multienzyme complex Pancreolan Forte. Using of multienzyme complex made it possible to obtain protein hydrolysate with high antioxidant activity (86 mg EAK.g-1 of protein concentrate dry matter).
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Dietární antioxidanty v praxi
ISBN
978-80-7394-681-4
Počet stran výsledku
20
Strana od-do
157-176
Počet stran knihy
198
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—