Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43898625" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43898625 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační aktivita hlíz bramboru (Solanum tuberosum) a hydrolyzát bramborových bílkovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kapitola se zabývala hodnocením vztahu mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin, N látek a celkových polyfenolů u slupek brambor a celkových hlíz. Použity byly hlízy pěti kvalitativně odlišných odrůd brambor (Adéla, Laura, Valfi, Ornella, Eurostarch). V průměru hodnocených odrůd byl stanoven vyšší obsah bílkovin, dusíkatých látek a celkových polyfenolů u analyzovaných slupek. U tohoto materiálu byl obsah bílkovin 15,37 % sušiny proti 8,73 % v sušině hlíz a obsah celkových polyfenolů 9,12 g EGK.kg-1 proti 2,63 g EGK.kg-1 v sušině hlíz. Antioxidační aktivita byla rovněž vyšší u slupek - v průměru odrůd 2,63 mg EAK.g-1 proti 0,96 mg EAK.g-1 v případě hlíz. Byly zjištěny pozitivní korelační vztahy mezi antioxidační aktivitou a obsahem bílkovin (0,762; P˂0,001), obsahem N látek (0,812; P˂0,001) a obsahem celkových polyfenolů(0,812; P˂0,001). Druhá část kapitoly řešila potenciál hlízových bílkovin v produkci bílkovinných hydrolyzátů s antioxidační aktivitou. Bílkovinný koncentrát vzniklý tepelnou koagulací byl úspěšně hydrolyzován s využitím obou enzymových systémů - neutrální proteasy (Neutrasa) a multienzymového komplexu Pancreolan Forte. Při použití multienzymového komplexu byl získán bílkovinný hydrolyzát s významnou antioxidační aktivitou (86 mg EAK.g-1 sušiny bílkovinného koncentrátu).

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of potato tubers (Solanum tuberosum) and hydrolysates of potato proteins

  • Popis výsledku anglicky

    The chapter deals with an evaluation of the relation between antioxidant activity and protein, N substances and total polyphenol content in potato tubers and peels. Five qualitatively different potato cultivars (Adéla, Valfi, Laura, Ornella, Eurostarch) were used. Potato peels had higher values of all studied parameters (in average of evaluated cultivars) in comparison with whole tuber meal - for protein content it was 15.37 % and 8.73 %, for total polyphenol content 9.12 g EGK.kg-1 and 2.63 g EKG.kg-1 and also antioxidant activity was different and reached values of 2.63 mg EAK.g-1 and 0.96 mg EAK.g-1, respectively. Positive correlations vetween antioxidant activity and protein content (0.762; P ˂ 0.001), N matters content (0.812, P ˂ 0.001) and total polyphenols content (0.812; P ˂ 0.001) were found. Second part of the chapter deals with possibility of potato tuber proteins usege for production of peptide fragments with antioxidant properties. Protein concentrate produced by thermal coagulation was successfully hydrolysed by using two enzyme systems - neutral protease (Neutrase) and multienzyme complex Pancreolan Forte. Using of multienzyme complex made it possible to obtain protein hydrolysate with high antioxidant activity (86 mg EAK.g-1 of protein concentrate dry matter).

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Dietární antioxidanty v praxi

  • ISBN

    978-80-7394-681-4

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    157-176

  • Počet stran knihy

    198

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly