Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of old cherry cultivars grown in Czech Republic by chemical composition and bioactive compounds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000021 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00179906:_____/17:10337866

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.01.154" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.01.154</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.01.154" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.01.154</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of old cherry cultivars grown in Czech Republic by chemical composition and bioactive compounds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sweet cherry fruits are readily consumed by humans, and they contain significant quantities of bioactive compounds. Fifteen sweet cherry (Prunus avium L.) old cultivars grown in the Czech Republic were examined.In fresh fruits the contents of sugars, organic acids, and phenolic compounds, and antioxidant capacity were determined. The analyses showed that the fruits of sweet cherry are characterized by high contents of bioactive compounds. Four organic acids – malic, quinic, shikimic, and fumaric acid – were determined in examined fruits. The cultivar ‘Lyonská Raná’ was characterized by the highest total polyphenol content (202.28 mg GAE/100 g FW) and high antioxidant aktivity (ABTS – 2765.3 mmol TE/100 g FW, FRAP – 1663.67 mmol TE/100 g FW), with the lowest content of organic acids. The ‘Šakvická’ cultivar was characterized by the highest content sum of sugars (16.36 g/100 g FW) and sweetness (19.08 g/100 g FW), with low contents of polyphenols and antioxidant activity.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of old cherry cultivars grown in Czech Republic by chemical composition and bioactive compounds

  • Popis výsledku anglicky

    Sweet cherry fruits are readily consumed by humans, and they contain significant quantities of bioactive compounds. Fifteen sweet cherry (Prunus avium L.) old cultivars grown in the Czech Republic were examined.In fresh fruits the contents of sugars, organic acids, and phenolic compounds, and antioxidant capacity were determined. The analyses showed that the fruits of sweet cherry are characterized by high contents of bioactive compounds. Four organic acids – malic, quinic, shikimic, and fumaric acid – were determined in examined fruits. The cultivar ‘Lyonská Raná’ was characterized by the highest total polyphenol content (202.28 mg GAE/100 g FW) and high antioxidant aktivity (ABTS – 2765.3 mmol TE/100 g FW, FRAP – 1663.67 mmol TE/100 g FW), with the lowest content of organic acids. The ‘Šakvická’ cultivar was characterized by the highest content sum of sugars (16.36 g/100 g FW) and sweetness (19.08 g/100 g FW), with low contents of polyphenols and antioxidant activity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    228

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    136-142

  • Kód UT WoS článku

    000398751700018

  • EID výsledku v databázi Scopus