Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační charakteristiky odrůd třešní vyšlechtěných v Holovousích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/05/Knapova_VPO_28_1_22.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/05/Knapova_VPO_28_1_22.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační charakteristiky odrůd třešní vyšlechtěných v Holovousích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Třešně (Prunus avium L.) obsahují různé fenolické sloučeniny, které přispívají k celkové antioxidační aktivitě. Řada studií dokazuje, že obsah antioxidantů a polyfenolů může hrát pozitivní roli v prevenci kardiovaskulárních a onkologických chorob u lidí. Zkoumali jsme celkovou antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů, anthokyanů a vitaminu C v ovoci vybraných kultivarů třešní vyšlechtěných ve VÝZKUMNÉM A ŠLECHTITELSKÉM ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉM HOLOVOUSY s.r.o. Celková antioxidační aktivita byla v rozmezí od 74,3 do 115,2 μmol ekvivalentu Troloxu a celkový obsah polyfenolů se pohyboval od 19,9 do 63,1 mg ekvivalentu kyseliny gallové obojí vztaženo na 100 g čerstvého ovoce. Obsah majoritního anthokyanu cyanidin-3-rutinosidu v třešních byl v rozmezí 2,0 a 23,4 mg a obsah vitaminu C se pohyboval od 3,6 do 12,1 mg opět obojí vztaženo na 100 g čerstvého ovoce.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidation characteristics of sweet cherry varieties bred in Holovousy

  • Popis výsledku anglicky

    Sweet cherries (Prunus avium L.) contain numerous phenolic compounds that contribute to the overall antioxidant activity. Several studies have demonstrated that the content of antioxidants and polyphenols plays a positive role in the prevention of cardiovascular and oncological diseases. We determined the total antioxidant activity, content of total polyphenols, anthocyanins, and vitamin C in the selected cherry fruit cultivars bred in the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd.The total antioxidant activity ranged from 74.3 to 115.2 μmol Trolox equivalent and the total polyphenol content ranged from 19.9 to 63.1 mg gallic acid equivalent related to 100 g fresh fruit. The content of major anthocyanin cyanidine3-rutinoside in sweet cherries was between 2.0 and 23.4 mg and the content of vitamin C ranged from 3.6 to 12.1 mg related again to 100 g of fresh fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    2695-1347

  • e-ISSN

    2695-1347

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    10-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus