Antioxidační charakteristiky odrůd třešní vyšlechtěných v Holovousích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/05/Knapova_VPO_28_1_22.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/05/Knapova_VPO_28_1_22.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační charakteristiky odrůd třešní vyšlechtěných v Holovousích
Popis výsledku v původním jazyce
Třešně (Prunus avium L.) obsahují různé fenolické sloučeniny, které přispívají k celkové antioxidační aktivitě. Řada studií dokazuje, že obsah antioxidantů a polyfenolů může hrát pozitivní roli v prevenci kardiovaskulárních a onkologických chorob u lidí. Zkoumali jsme celkovou antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů, anthokyanů a vitaminu C v ovoci vybraných kultivarů třešní vyšlechtěných ve VÝZKUMNÉM A ŠLECHTITELSKÉM ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉM HOLOVOUSY s.r.o. Celková antioxidační aktivita byla v rozmezí od 74,3 do 115,2 μmol ekvivalentu Troloxu a celkový obsah polyfenolů se pohyboval od 19,9 do 63,1 mg ekvivalentu kyseliny gallové obojí vztaženo na 100 g čerstvého ovoce. Obsah majoritního anthokyanu cyanidin-3-rutinosidu v třešních byl v rozmezí 2,0 a 23,4 mg a obsah vitaminu C se pohyboval od 3,6 do 12,1 mg opět obojí vztaženo na 100 g čerstvého ovoce.
Název v anglickém jazyce
Antioxidation characteristics of sweet cherry varieties bred in Holovousy
Popis výsledku anglicky
Sweet cherries (Prunus avium L.) contain numerous phenolic compounds that contribute to the overall antioxidant activity. Several studies have demonstrated that the content of antioxidants and polyphenols plays a positive role in the prevention of cardiovascular and oncological diseases. We determined the total antioxidant activity, content of total polyphenols, anthocyanins, and vitamin C in the selected cherry fruit cultivars bred in the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd.The total antioxidant activity ranged from 74.3 to 115.2 μmol Trolox equivalent and the total polyphenol content ranged from 19.9 to 63.1 mg gallic acid equivalent related to 100 g fresh fruit. The content of major anthocyanin cyanidine3-rutinoside in sweet cherries was between 2.0 and 23.4 mg and the content of vitamin C ranged from 3.6 to 12.1 mg related again to 100 g of fresh fruit.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
2695-1347
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
10-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—