Antioxidační charakteristiky třešní z různých regionů v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000022" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/11/Bilkova_VPO-28_2_22.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/11/Bilkova_VPO-28_2_22.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační charakteristiky třešní z různých regionů v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Třešně jsou velmi dobrým zdrojem fenolických sloučenin v naší stravě včetně zdravotně cenných anthokyanů, které mají protizánětlivé, antivirové a protinádorové účinky. V této studii byly měřeny chemické atributy 3 odrůd třešní: ‘Regina’, ‘Kordia’ a ‘Tamara’ z ekologické a integrované produkce ze čtyř regionů České republiky. Byla porovnána celková antioxidační aktivita, obsah celkových polyfenolů a obsah anthokyanů. Nejvyšší antioxidační potenciál byl stanoven u odrůdy ‘Kordia’ z ekologické výsadby Ostroměř díky vysoké hodnotě celkové antioxidační aktivity 179,0 ± 14,3 μmol Troloxu/100 g čerstvého ovoce, obsahu celkových polyfenolů 138,6 ± 15,7 mg ekvivalentu kyseliny gallové na 100 g čerstvého ovoce a obsahů anthokyanů 54,4 ± 6,8 mg na 100 mg čerstvého ovoce.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant characteristics of sweet cherries from different regions in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Sweet cherries are a very good source of phenolic compounds in our diet, including healthvaluable anthocyanins, which have anti-inflammatory, antiviral and anti-tumor effects. This study concerned the determination of chemical attributes of three cherry varieties: ‘Regina’, ‘Kordia’, and ‘Tamara’ from organic and integrated production in four regions in the Czech Republic. The total antioxidant activity of the varieties, the content of total polyphenols, and anthocyanins were compared. The highest antioxidant potential was found for the variety ‘Kordia’ from the organic planting in Ostroměř thanks to the high value of the total antioxidant activity 179.0 ± 14.3 μmol Trolox/100 g fresh fruit, the content of total polyphenols 138.6 ± 15.7 mg gallic acid equivalent/100 g fresh fruit, and the content of anthocyanins 54.4 ± 6.8 mg/100 g fresh fruit.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910296" target="_blank" >QK1910296: Efektivita nových postupů regulace škodlivých činitelů v ovocnářství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
43–50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—