Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační charakteristiky třešní z různých regionů v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000022" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/11/Bilkova_VPO-28_2_22.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/11/Bilkova_VPO-28_2_22.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační charakteristiky třešní z různých regionů v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Třešně jsou velmi dobrým zdrojem fenolických sloučenin v naší stravě včetně zdravotně cenných anthokyanů, které mají protizánětlivé, antivirové a protinádorové účinky. V této studii byly měřeny chemické atributy 3 odrůd třešní: ‘Regina’, ‘Kordia’ a ‘Tamara’ z ekologické a integrované produkce ze čtyř regionů České republiky. Byla porovnána celková antioxidační aktivita, obsah celkových polyfenolů a obsah anthokyanů. Nejvyšší antioxidační potenciál byl stanoven u odrůdy ‘Kordia’ z ekologické výsadby Ostroměř díky vysoké hodnotě celkové antioxidační aktivity 179,0 ± 14,3 μmol Troloxu/100 g čerstvého ovoce, obsahu celkových polyfenolů 138,6 ± 15,7 mg ekvivalentu kyseliny gallové na 100 g čerstvého ovoce a obsahů anthokyanů 54,4 ± 6,8 mg na 100 mg čerstvého ovoce.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant characteristics of sweet cherries from different regions in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Sweet cherries are a very good source of phenolic compounds in our diet, including healthvaluable anthocyanins, which have anti-inflammatory, antiviral and anti-tumor effects. This study concerned the determination of chemical attributes of three cherry varieties: ‘Regina’, ‘Kordia’, and ‘Tamara’ from organic and integrated production in four regions in the Czech Republic. The total antioxidant activity of the varieties, the content of total polyphenols, and anthocyanins were compared. The highest antioxidant potential was found for the variety ‘Kordia’ from the organic planting in Ostroměř thanks to the high value of the total antioxidant activity 179.0 ± 14.3 μmol Trolox/100 g fresh fruit, the content of total polyphenols 138.6 ± 15.7 mg gallic acid equivalent/100 g fresh fruit, and the content of anthocyanins 54.4 ± 6.8 mg/100 g fresh fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910296" target="_blank" >QK1910296: Efektivita nových postupů regulace škodlivých činitelů v ovocnářství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    2695-1347

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    43–50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus