Basic nutritional properties of cornelian cherry (cornus mas l.) cultivars grown in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43906791" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43906791 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/15:PU113351
Výsledek na webu
<a href="http://www.akademiai.com/doi/abs/10.1556/AAlim.2014.0013" target="_blank" >http://www.akademiai.com/doi/abs/10.1556/AAlim.2014.0013</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2014.0013" target="_blank" >10.1556/AAlim.2014.0013</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Basic nutritional properties of cornelian cherry (cornus mas l.) cultivars grown in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
The ascorbic acid, total polyphenols, total anthocyanins and mineral content, together with antioxidant activity, was determined in five Czech, two Ukrainian and two Austrian cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) widely grown in the Czech Republic. Ascorbic acid content varied between 199-433 mg kg(-1), total polyphenols between 2174-6143 mg kg(-1), and total anthocyanins between 61-253 mg kg(-1). All fruits were good sources of major metals (K, Ca, Mg, Fe, and Mn) and trace elements (Cu, Zn, and Cr). The antioxidant activity was determined by EPR and DPPH radical scavenging assay and ranged from 29.5% to 67.2%. There was a linear relationship between antioxidant activity and total polyphenol content. Based on the obtained results, Ekotisnovsky, Fruchtal, and Ruzynsky cultivars were recommended for further investigation and breeding programme of cornelian cherry fruit in the Czech Republic.
Název v anglickém jazyce
Basic nutritional properties of cornelian cherry (cornus mas l.) cultivars grown in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The ascorbic acid, total polyphenols, total anthocyanins and mineral content, together with antioxidant activity, was determined in five Czech, two Ukrainian and two Austrian cultivars of cornelian cherry (Cornus mas L.) widely grown in the Czech Republic. Ascorbic acid content varied between 199-433 mg kg(-1), total polyphenols between 2174-6143 mg kg(-1), and total anthocyanins between 61-253 mg kg(-1). All fruits were good sources of major metals (K, Ca, Mg, Fe, and Mn) and trace elements (Cu, Zn, and Cr). The antioxidant activity was determined by EPR and DPPH radical scavenging assay and ranged from 29.5% to 67.2%. There was a linear relationship between antioxidant activity and total polyphenol content. Based on the obtained results, Ekotisnovsky, Fruchtal, and Ruzynsky cultivars were recommended for further investigation and breeding programme of cornelian cherry fruit in the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Alimentaria
ISSN
0139-3006
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
357-364
Kód UT WoS článku
000358430400006
EID výsledku v databázi Scopus
—