Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000142" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci
Popis výsledku v původním jazyce
Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a zelenině. Vitamin C je definován jako součet L-askorbové kyseliny a L-dehydroaskorbové kyseliny. V této práci byl vitamin C ze vzorku extrahován roztokem kyseliny metafosforečné. L-dehydroaskorbová kyselina byla redukována na L- askorbovou kyselinu L-cysteinem a celkový obsah byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí při 265 nm. Tato práce se zabývá stanovením vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci. Chemické analýzy probíhaly na vybraných odrůdách třešní, meruněk, slivoní, angreštu a rybízu (černého, červeného a bílého). Obsah vitaminu C se pohyboval u peckovin v rozmezí od 3,5 mg/100 g čerstvého ovoce u slivoně ´Topfirst´ do 12,1 mg/100 g čerstvého ovoce u odrůdy třešně ´Helga´. Co se týče drobného ovoce, je obsah vitaminu C obecně vyšší než u peckovin. Z testovaných odrůd rybízu měly nejvyšší obsah vitaminu C odrůdy černého rybízu ´Ben Hope´ a ´Ceres´. U červeného rybízu se hodnoty obsahu vitaminu C pohybovaly v rozmezí od 16,8 – 57 mg/100 g čerstvého ovoce. Obsah vitaminu C u odrůd bílého rybízu byl v průměru 30 mg/100 g ovoce.
Název v anglickém jazyce
Determination of vitamin C in stone fruits and small fruits
Popis výsledku anglicky
Vitamin C is a water-soluble vitamin mainly present in fruit and vegetable. Vitamin C is defined as the sum of L-ascorbic acid and L-dehydroascorbic acid. In this work, vitamin C was extracted from the fruit with a solution of metaphosphoric acid. L-dehydroascorbic acid was reduced to L-ascorbic acid by L-cysteine and the total content was determined by high performance liquid chromatography with DAD detection at 265 nm. This work deals with the determination of vitamin C in stone fruits and small fruits. Chemical analysis were performed on various varieties of sweet cherries, apricots, plums, gooseberries, and currants (black, red, and white). The ascorbic acid content of the stone fruit ranged from 3.5 mg/100 g of fresh fruit in the ´Topfirst´ plum to 12.1 mg/100 g of fresh fruit in the ´Helga´ sweet cherry variety. As for small fruits, the content of vitamin C is generally higher than that of stone fruits. The highest levels of vitamin C are in the black currant varieties ´Ben Hope´ and ´Ceres´. In the case of red currants, the values of vitamin C content ranged from 16.8 to 57 mg/100 g of fresh fruit. The vitamin C content of white currant varieties was on average 30 mg/100 g of fresh fruit.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
28-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—