Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000142" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a zelenině. Vitamin C je definován jako součet L-askorbové kyseliny a L-dehydroaskorbové kyseliny. V této práci byl vitamin C ze vzorku extrahován roztokem kyseliny metafosforečné. L-dehydroaskorbová kyselina byla redukována na L- askorbovou kyselinu L-cysteinem a celkový obsah byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí při 265 nm. Tato práce se zabývá stanovením vitaminu C v peckovinách a drobném ovoci. Chemické analýzy probíhaly na vybraných odrůdách třešní, meruněk, slivoní, angreštu a rybízu (černého, červeného a bílého). Obsah vitaminu C se pohyboval u peckovin v rozmezí od 3,5 mg/100 g čerstvého ovoce u slivoně ´Topfirst´ do 12,1 mg/100 g čerstvého ovoce u odrůdy třešně ´Helga´. Co se týče drobného ovoce, je obsah vitaminu C obecně vyšší než u peckovin. Z testovaných odrůd rybízu měly nejvyšší obsah vitaminu C odrůdy černého rybízu ´Ben Hope´ a ´Ceres´. U červeného rybízu se hodnoty obsahu vitaminu C pohybovaly v rozmezí od 16,8 – 57 mg/100 g čerstvého ovoce. Obsah vitaminu C u odrůd bílého rybízu byl v průměru 30 mg/100 g ovoce.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of vitamin C in stone fruits and small fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Vitamin C is a water-soluble vitamin mainly present in fruit and vegetable. Vitamin C is defined as the sum of L-ascorbic acid and L-dehydroascorbic acid. In this work, vitamin C was extracted from the fruit with a solution of metaphosphoric acid. L-dehydroascorbic acid was reduced to L-ascorbic acid by L-cysteine and the total content was determined by high performance liquid chromatography with DAD detection at 265 nm. This work deals with the determination of vitamin C in stone fruits and small fruits. Chemical analysis were performed on various varieties of sweet cherries, apricots, plums, gooseberries, and currants (black, red, and white). The ascorbic acid content of the stone fruit ranged from 3.5 mg/100 g of fresh fruit in the ´Topfirst´ plum to 12.1 mg/100 g of fresh fruit in the ´Helga´ sweet cherry variety. As for small fruits, the content of vitamin C is generally higher than that of stone fruits. The highest levels of vitamin C are in the black currant varieties ´Ben Hope´ and ´Ceres´. In the case of red currants, the values of vitamin C content ranged from 16.8 to 57 mg/100 g of fresh fruit. The vitamin C content of white currant varieties was on average 30 mg/100 g of fresh fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    28-30

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus