Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení askorbové kyseliny v kultivarech rybízu a angreštu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení askorbové kyseliny v kultivarech rybízu a angreštu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Askorbová kyselina je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a v zelenině. Rybíz a angrešt jsou cennou složkou zdravé výživy, protože jsou vynikajícím zdrojem askorbové kyseliny, anthokyanů a minerálů. Tato práce se zabývá srovnáním obsahu kyseliny askorbové v kultivarech rybízu a angreštu. Kyselina askorbová byla z ovoce extrahována kyselinou metafosforečnou. Obsah kyseliny askorbové byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí. Obsah askorbové kyseliny se pohyboval mezi 14,6–69,7 mg/100 g ovoce (červený, bílý a růžový rybíz), 97,7−249,1 mg/100 g ovoce (černý rybíz) a 9,0–37,8 mg/100 g ovoce (angrešt). Na obsah askorbové kyseliny mají velký vliv klimatické podmínky během roku, ale i vybraná odrůda. Černý rybíz z ekologického zemědělství měl vyšší hladinu askorbové kyseliny ve srovnání s rybízem z integrované produkce. Tento výsledek však nebyl pozorován u všech kultivarů rybízů a angreštů.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of ascorbic acid in currant and gooseberry cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Ascorbic acid is a water-soluble vitamin mainly present in fruit and vegetable. Currant and gooseberry are a valuable component of a healthy diet because they are an excellent source of ascorbic acid, anthocyanins and minerals. The present work was designed to compare the ascorbic acid content of cultivars of currants and gooseberry. Ascorbic acid was extracted from the fruit with metaphosphoric acid. The ascorbic acid content was determined by high performance liquid chromatography with DAD detection. Ascorbic acid content varied between 14.6–69.7 mg/100 g fruit (red, white and pink currants), 97.7−249.1 mg/100 g fruit (black currants) and 9.0–37.8 mg/100 g fruit (gooseberries). The ascorbic acid content is greatly influenced by the climatic conditions during the year and by the varieties as well. Black currants from organic farming had higher levels of ascorbic acid compared to currants from integrated production. However, this result was not observed for all currant and gooseberry cultivars.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    33-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus