Stanovení askorbové kyseliny v kultivarech rybízu a angreštu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení askorbové kyseliny v kultivarech rybízu a angreštu
Popis výsledku v původním jazyce
Askorbová kyselina je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a v zelenině. Rybíz a angrešt jsou cennou složkou zdravé výživy, protože jsou vynikajícím zdrojem askorbové kyseliny, anthokyanů a minerálů. Tato práce se zabývá srovnáním obsahu kyseliny askorbové v kultivarech rybízu a angreštu. Kyselina askorbová byla z ovoce extrahována kyselinou metafosforečnou. Obsah kyseliny askorbové byl stanoven pomocí metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detekcí. Obsah askorbové kyseliny se pohyboval mezi 14,6–69,7 mg/100 g ovoce (červený, bílý a růžový rybíz), 97,7−249,1 mg/100 g ovoce (černý rybíz) a 9,0–37,8 mg/100 g ovoce (angrešt). Na obsah askorbové kyseliny mají velký vliv klimatické podmínky během roku, ale i vybraná odrůda. Černý rybíz z ekologického zemědělství měl vyšší hladinu askorbové kyseliny ve srovnání s rybízem z integrované produkce. Tento výsledek však nebyl pozorován u všech kultivarů rybízů a angreštů.
Název v anglickém jazyce
Determination of ascorbic acid in currant and gooseberry cultivars
Popis výsledku anglicky
Ascorbic acid is a water-soluble vitamin mainly present in fruit and vegetable. Currant and gooseberry are a valuable component of a healthy diet because they are an excellent source of ascorbic acid, anthocyanins and minerals. The present work was designed to compare the ascorbic acid content of cultivars of currants and gooseberry. Ascorbic acid was extracted from the fruit with metaphosphoric acid. The ascorbic acid content was determined by high performance liquid chromatography with DAD detection. Ascorbic acid content varied between 14.6–69.7 mg/100 g fruit (red, white and pink currants), 97.7−249.1 mg/100 g fruit (black currants) and 9.0–37.8 mg/100 g fruit (gooseberries). The ascorbic acid content is greatly influenced by the climatic conditions during the year and by the varieties as well. Black currants from organic farming had higher levels of ascorbic acid compared to currants from integrated production. However, this result was not observed for all currant and gooseberry cultivars.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
33-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—