Rybíz jako významný zdroj vitaminu C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000012" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rybíz jako významný zdroj vitaminu C
Popis výsledku v původním jazyce
Rybíz patří mezi oblíbené bobulové ovoce, které je zdrojem mnoha živin a vitaminů. Rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C, což je důležité pro podporu imunitního systému a ochranu těla před oxidativním stresem. Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a zelenině. Podle definice, vitamin C je směsí L-askorbové kyseliny a L-dehydroaskorbové kyseliny. Tato práce se zabývá stanovením a srovnáním obsahu vitaminu C v různých kultivarech rybízu. Vitamin C byl ze vzorků rybízu extrahován kyselinou metafosforečnou. L-dehydroaskorbová kyselina byla redukována na L-askorbovou kyselinu L-cysteinem a celkový obsah byl stanoven pomocí metody kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole (DAD) při 247 nm. Z testovaných odrůd rybízu měla nejvyšší obsah vitaminu C 192,2 mg/100 g čerstvého ovoce odrůda černého rybízu Tisel. U červeného, bílého a růžového rybízu se hodnoty obsahu vitaminu C pohybovaly okolo 30 mg/100 g čerstvého ovoce.
Název v anglickém jazyce
Currants as an important source of vitamin C
Popis výsledku anglicky
Currant is a popular berry fruit that is a source of many nutrients and vitamins. Currants are high in vitamin C, which is important for supporting the immune system and protecting the body from oxidative stress. Vitamin C is a water-soluble vitamin found primarily in fruits and vegetables. By the definition, vitamin C is the mixture of L-ascorbic acid and L-dehydroascorbic acid. This work deals with the determination and comparison of vitamin C content in different currant cultivars. Vitamin C was extracted from currant samples with metaphosphoric acid. L-dehydroascorbic acid was then reduced by L-cysteine to L-ascorbic acid, and the total content was determined by liquid chromatography with diode array detector (DAD) at 247 nm. Of the currant varieties tested, the black currant variety Tisel contained the highest vitamin C content of 192.2 mg/100 g fresh fruit. The vitamin C of red, white and pink currants, the values of ranged around 30 mg/100 g of fresh fruit.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
16-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—