Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rybíz jako významný zdroj vitaminu C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000012" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rybíz jako významný zdroj vitaminu C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rybíz patří mezi oblíbené bobulové ovoce, které je zdrojem mnoha živin a vitaminů. Rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C, což je důležité pro podporu imunitního systému a ochranu těla před oxidativním stresem. Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se vyskytuje hlavně v ovoci a zelenině. Podle definice, vitamin C je směsí L-askorbové kyseliny a L-dehydroaskorbové kyseliny. Tato práce se zabývá stanovením a srovnáním obsahu vitaminu C v různých kultivarech rybízu. Vitamin C byl ze vzorků rybízu extrahován kyselinou metafosforečnou. L-dehydroaskorbová kyselina byla redukována na L-askorbovou kyselinu L-cysteinem a celkový obsah byl stanoven pomocí metody kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole (DAD) při 247 nm. Z testovaných odrůd rybízu měla nejvyšší obsah vitaminu C 192,2 mg/100 g čerstvého ovoce odrůda černého rybízu Tisel. U červeného, bílého a růžového rybízu se hodnoty obsahu vitaminu C pohybovaly okolo 30 mg/100 g čerstvého ovoce.

  • Název v anglickém jazyce

    Currants as an important source of vitamin C

  • Popis výsledku anglicky

    Currant is a popular berry fruit that is a source of many nutrients and vitamins. Currants are high in vitamin C, which is important for supporting the immune system and protecting the body from oxidative stress. Vitamin C is a water-soluble vitamin found primarily in fruits and vegetables. By the definition, vitamin C is the mixture of L-ascorbic acid and L-dehydroascorbic acid. This work deals with the determination and comparison of vitamin C content in different currant cultivars. Vitamin C was extracted from currant samples with metaphosphoric acid. L-dehydroascorbic acid was then reduced by L-cysteine to L-ascorbic acid, and the total content was determined by liquid chromatography with diode array detector (DAD) at 247 nm. Of the currant varieties tested, the black currant variety Tisel contained the highest vitamin C content of 192.2 mg/100 g fresh fruit. The vitamin C of red, white and pink currants, the values of ranged around 30 mg/100 g of fresh fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    16-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus