Funkční vlastnosti slizotvorné frakce z lněného semene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901253" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901253 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/20:N0000040
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční vlastnosti slizotvorné frakce z lněného semene
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na studium funkčních vlastností rozpustných slizotvorných látek semen lnu olejného ve vodném prostředí. Jako výchozí materiál bylo vybráno šest odrůd lnu. Zahrnuty byly odrůdy klasické i s pozměněným obsahem α-linolenové kyseliny. Byla zjišťována emulgační aktivita a stabilita, která byla nejvyšší u odrůdy Raciol. Značné rozdíly mezi odrůdami byly prokázány u parametru rozpustnost, kterou měla nejvyšší odrůda Agriol (80 %).
Název v anglickém jazyce
Functional properties of the mucilage fraction from flaxseed
Popis výsledku anglicky
This study was focused on the topic of functional properties of soluble flaxseed mucilage in the water environment. Six cultivars of flax were selected as the source material. There were involved the common cultivars as well as the cultivars with changed content of α-Linolenic acid. It was studied the emulsifying activity and stability which was highest by the cultivar Raciol. The significant differences between cultivars were found within the solubility parameter, which has the highest variety Agriol (80 %).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
537-541
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—