Chosen technological properties of Saskatoon Berry fruit (Amelanchier alnifolia Nutt.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509498" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509498 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chosen technological properties of Saskatoon Berry fruit (Amelanchier alnifolia Nutt.)
Popis výsledku v původním jazyce
The Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) belongs to less known cultivated pomaceous fruit. It is native to North America and in Europe it is rarely grown. In our work the fruit of four North American cultivars grown in the conditions of CentralEurope were analyzed as far as the soluble solid content, titrable acidity and pectins were concerned. Above all, the cultivar ´Thiessen´ seems to be promising. The content of pectins in this cultivar was e.g. 13.80 g.kg-1 FM. In the same cultivar, the highest total content of acids was 15.25 g.kg-1 FM (expressed as malic acid). On the contrary, the highest value of soluble solid contents was 18.30% in the cultivar ´Martin´.
Název v anglickém jazyce
Chosen technological properties of Saskatoon Berry fruit (Amelanchier alnifolia Nutt.)
Popis výsledku anglicky
The Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) belongs to less known cultivated pomaceous fruit. It is native to North America and in Europe it is rarely grown. In our work the fruit of four North American cultivars grown in the conditions of CentralEurope were analyzed as far as the soluble solid content, titrable acidity and pectins were concerned. Above all, the cultivar ´Thiessen´ seems to be promising. The content of pectins in this cultivar was e.g. 13.80 g.kg-1 FM. In the same cultivar, the highest total content of acids was 15.25 g.kg-1 FM (expressed as malic acid). On the contrary, the highest value of soluble solid contents was 18.30% in the cultivar ´Martin´.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z mezinárodní vědecké konference ?Bezpečnosť a kontrola potravín?
ISBN
978-80-552-0350-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—