Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rostlinné přírodní fenolické antioxidanty - jejich role a význam v zemědělství, potravinářství a farmacii

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003957" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003957 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rostlinné přírodní fenolické antioxidanty - jejich role a význam v zemědělství, potravinářství a farmacii

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rostlinné přírodní polyfenoly hrají významnou roli v zemědělství, potravinářství a farmacii. Některé dominantní typy allelosloučenin mohou být klasifikovány jako polyfenoly - flavonoidy, kumariny, fenolkarboxylové kyseliny odvozené od kyseliny benzoové askořicové, chinony a ostatní polyfenoly. Tyto látky jsou pro jednotlivé druhy rostlin charakteristické a jejich kvantitativní obsah je kromě genotypu silně ovlivněn pěstebními podmínkami, neboť jsou rostlinami syntetizovány v jejich obranném mechanismu proti různým mikroorganismům, onemocněním, plísním a škůdcům z řad hmyzu. Jsou uvedeny příklady jednotlivých rostlin a polyfenolů (např. isoflavonoidy v hrachových semenech ovlivněné Epicoccum purpurascens nebo polyfenoly jablek). Je uveden přehled polyfenolických antioxidantů a jejich obsahu v hlavních druzích zeleniny a ovoce, bramborách a pohance. Polyfenoly jsou ceněny jako účinné zachytávače volných radikálů a antioxidanty. Snižují atherosklerotické procesy, inhibují akumulaci LDL ch

  • Název v anglickém jazyce

    Plant natural phenolic antioxidants - their role and significance in agriculture, food industry and pharmacy

  • Popis výsledku anglicky

    Plant natural polyphenols play significant role in agriculture, food industry and pharmacy. Some major types of allelocompounds could be classified as polyphenolic compounds - flavonoids, coumarins, phenolcarboxylic acids derived from benzoic and cinnamic acid, quinones and other polyphenols. These compounds are for the individual plant characteristic and their quantitative content is besides genotype strongly affected with conditions under which the plant was grown up and they are particularly producedby plants for their natural protection against the attack of the most different microorganisms, diseases, fungi or pest of insect diseases. Examples are given for individual plants and polyphenols (e.g. isoflavonoids in pea seeds affected with Epiccocumpurpurascens or polyphenols in apples). An overview of polyphenolic antioxidants and their content in major vegetables, fruits, potatoes and buckwheat is given. Polyphenols are appreciated as effective free radical scavengers and antioxid

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty

  • ISBN

    80-7194-451-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    43-56

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    3. 9. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku