Rostlinné přírodní fenolické antioxidanty - jejich role a význam v zemědělství, potravinářství a farmacii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003957" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003957 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rostlinné přírodní fenolické antioxidanty - jejich role a význam v zemědělství, potravinářství a farmacii
Popis výsledku v původním jazyce
Rostlinné přírodní polyfenoly hrají významnou roli v zemědělství, potravinářství a farmacii. Některé dominantní typy allelosloučenin mohou být klasifikovány jako polyfenoly - flavonoidy, kumariny, fenolkarboxylové kyseliny odvozené od kyseliny benzoové askořicové, chinony a ostatní polyfenoly. Tyto látky jsou pro jednotlivé druhy rostlin charakteristické a jejich kvantitativní obsah je kromě genotypu silně ovlivněn pěstebními podmínkami, neboť jsou rostlinami syntetizovány v jejich obranném mechanismu proti různým mikroorganismům, onemocněním, plísním a škůdcům z řad hmyzu. Jsou uvedeny příklady jednotlivých rostlin a polyfenolů (např. isoflavonoidy v hrachových semenech ovlivněné Epicoccum purpurascens nebo polyfenoly jablek). Je uveden přehled polyfenolických antioxidantů a jejich obsahu v hlavních druzích zeleniny a ovoce, bramborách a pohance. Polyfenoly jsou ceněny jako účinné zachytávače volných radikálů a antioxidanty. Snižují atherosklerotické procesy, inhibují akumulaci LDL ch
Název v anglickém jazyce
Plant natural phenolic antioxidants - their role and significance in agriculture, food industry and pharmacy
Popis výsledku anglicky
Plant natural polyphenols play significant role in agriculture, food industry and pharmacy. Some major types of allelocompounds could be classified as polyphenolic compounds - flavonoids, coumarins, phenolcarboxylic acids derived from benzoic and cinnamic acid, quinones and other polyphenols. These compounds are for the individual plant characteristic and their quantitative content is besides genotype strongly affected with conditions under which the plant was grown up and they are particularly producedby plants for their natural protection against the attack of the most different microorganisms, diseases, fungi or pest of insect diseases. Examples are given for individual plants and polyphenols (e.g. isoflavonoids in pea seeds affected with Epiccocumpurpurascens or polyphenols in apples). An overview of polyphenolic antioxidants and their content in major vegetables, fruits, potatoes and buckwheat is given. Polyphenols are appreciated as effective free radical scavengers and antioxid
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty
ISBN
80-7194-451-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
43-56
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
3. 9. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—