Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů vybraných léčivých a aromatických rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517408" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517408 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů vybraných léčivých a aromatických rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Léčivé a aromatické rostliny obsahují významné biologicky aktivní látky, jakou jsou antioxidanty (polyfenoly, vitamíny, minerální látky), které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Složení a obsah jednotlivých antioxidačních látek v rostlinách závisí na odrůdě, původu, půdě, podnebí, hnojení a ošetřování rostlin. Mezi významné antioxidanty vyskytující se v těchto rostlinách se řadí především polyfenolické látky (fenolové kyseliny, flavonoidy). K významným léčivým a aromatickým rostlinám patří anýz, fenykl, kmín, majoránka, muškátový květ a muškátový ořech. Cílem práce bylo zjistit celkový obsah polyfenolických látek (PF) fotometrickou metodou s Folin-Ciocalteuovým (FC) činidlem a antioxidační aktivitu (AA) vybraných rostlin spektrometrickou metodou DPPH.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity and polyphenols content of selected medicinal and aromatic herbs
Popis výsledku anglicky
Medicinal and aromatic herbs contain important biological active compounds, such as antioxidants (polyphenols, vitamins, minerals) that have positive impact on human health. Composition and content of particular antioxidant compounds in plants is dependent on variety, origin, soil type, climate, fertilization and plant treatment. To important antioxidants in these plants belong especially polyphenolic compounds (phenol acids, flavonoids). To important medicinal and aromatic herbs belong anise, caraway, marjoram, muscat and nutmeg. The aim of this work was to determine polyphenols content by photometric method with Folin-Ciocalteu (FC) reagent and antioxidant activity (AA) of selected plants by spectrometric method with DPPH reagent.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů