Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů vybraných léčivých a aromatických rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517408" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517408 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů vybraných léčivých a aromatických rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Léčivé a aromatické rostliny obsahují významné biologicky aktivní látky, jakou jsou antioxidanty (polyfenoly, vitamíny, minerální látky), které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Složení a obsah jednotlivých antioxidačních látek v rostlinách závisí na odrůdě, původu, půdě, podnebí, hnojení a ošetřování rostlin. Mezi významné antioxidanty vyskytující se v těchto rostlinách se řadí především polyfenolické látky (fenolové kyseliny, flavonoidy). K významným léčivým a aromatickým rostlinám patří anýz, fenykl, kmín, majoránka, muškátový květ a muškátový ořech. Cílem práce bylo zjistit celkový obsah polyfenolických látek (PF) fotometrickou metodou s Folin-Ciocalteuovým (FC) činidlem a antioxidační aktivitu (AA) vybraných rostlin spektrometrickou metodou DPPH.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity and polyphenols content of selected medicinal and aromatic herbs

  • Popis výsledku anglicky

    Medicinal and aromatic herbs contain important biological active compounds, such as antioxidants (polyphenols, vitamins, minerals) that have positive impact on human health. Composition and content of particular antioxidant compounds in plants is dependent on variety, origin, soil type, climate, fertilization and plant treatment. To important antioxidants in these plants belong especially polyphenolic compounds (phenol acids, flavonoids). To important medicinal and aromatic herbs belong anise, caraway, marjoram, muscat and nutmeg. The aim of this work was to determine polyphenols content by photometric method with Folin-Ciocalteu (FC) reagent and antioxidant activity (AA) of selected plants by spectrometric method with DPPH reagent.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů