Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační aktivita aroamtických rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517337" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517337 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační aktivita aroamtických rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aromatic plants contain important biologically active compounds such as antioxidants (polyphenols, vitamins, minerals). To important aromatic plants belong chamomile, lavender, lemon balm, oregano, sage, and agrimony, that were analyzed in our work for polyphenol content (PP) and antioxidant capacity (AC). Photometric method with Folin-Ciocalteu reagent was used for PP determination of aromatic plants extracts. The content of PP was evaluated for extracts (10.42 – 93.35 mg GAE.g-1) in this order: oregano and lemon balm, further lavender, sage and agrimony, and the lowest for chamomile. Quantity of polyphenols and AC are affected by several factors, such as temperature of extraction. Higher temperature of extraction resulted in higher amount of extracted polyphenols and also higher AC. AC was assessed by photometric method with DPPH solution (23.32 – 146.97 mg AAE.g-1). The highest antioxidant capacity was evaluated for oregano extract, that has also the biggest value of PP. Lower AC showed extracts of lemon balm, further extracts of agrimony, sage, lavender, and the lowest AC was determined for chamomile. Oregano and lemon balm are therefore plants with higher content of biologically active compounds.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant Capacity of Aromatic Plants

  • Popis výsledku anglicky

    Aromatic plants contain important biologically active compounds such as antioxidants (polyphenols, vitamins, minerals). To important aromatic plants belong chamomile, lavender, lemon balm, oregano, sage, and agrimony, that were analyzed in our work for polyphenol content (PP) and antioxidant capacity (AC). Photometric method with Folin-Ciocalteu reagent was used for PP determination of aromatic plants extracts. The content of PP was evaluated for extracts (10.42 – 93.35 mg GAE.g-1) in this order: oregano and lemon balm, further lavender, sage and agrimony, and the lowest for chamomile. Quantity of polyphenols and AC are affected by several factors, such as temperature of extraction. Higher temperature of extraction resulted in higher amount of extracted polyphenols and also higher AC. AC was assessed by photometric method with DPPH solution (23.32 – 146.97 mg AAE.g-1). The highest antioxidant capacity was evaluated for oregano extract, that has also the biggest value of PP. Lower AC showed extracts of lemon balm, further extracts of agrimony, sage, lavender, and the lowest AC was determined for chamomile. Oregano and lemon balm are therefore plants with higher content of biologically active compounds.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác z XIV. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-552-1649-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    287-291

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    30. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku