Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační aktivita vybraných kulinářských rostlin v různé formě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523278" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523278 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační aktivita vybraných kulinářských rostlin v různé formě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kulinářské rostliny jako jsou natě celeru, pažitky, kopru a petrželová nať, jsou významnými z důvodu ochucení, vylepšení chutě a vůně potravin a pokrmů a také kvůli pozitivnímu vlivu na zdraví člověka. Obsahují významné nutriční a biologicky aktivní látky jako antioxidanty (vitaminy, minerální látky, a polyfenoly, především flavonoidy a fenolové kyseliny). Na stanovení všech parametrů bylo využito fotometrické stanovení. Obsah polyfenolů pro extrakty z čerstvých rostlin byl stanoven v rozsahu od 6,7 do 26,9; a pro zmražené rostliny od 3,5 do 21,4 mg GAE.g-1, v sestupném pořadí: celerová a petrželová (hladkolistá) nať, koprová, petrželová (kudrnka) nať a nať pažitky. Obsah flavonoidů pro extrakty z čerstvých rostlin byl v sestupném pořadí: celerová a koprová nať, nať pažitky, a nejméně měly petrželové natě (hladkolistá, kudrnka), rozsah 0,8 – 14,1 mg RE.g-1. Obsah v mražené formě nebyl detegován. Nejvyšší antioxidační aktivita (nejnižší hodnoty IC50) byla zjištěna pro petrželové natě, dále pro koprovou a celerovou nať a nejnižší pro nať pažitky (2,93 – 14,78 mg.mL-1). Hodnoty IC50 pro zmražené extrakty byly v sestupném pořadí: nať pažitky, celeru a kopru (3,29 – 9,39 mg.mL-1), a tedy koprová nať vykazuje nejsilnější antioxidační aktivitu mezi mraženými rostlinami. Petrželové natě and koprová nať patří k rostlinám s vyšším obsahem biologicky aktivních látek s dobrou antioxidační aktivitou.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant Capacity of Selected Culinary Plants in Different Forms

  • Popis výsledku anglicky

    Culinary plants, such as celery, chives, dill, and parsley tops (leaves, stems), are extensively utilized because of the improvement of food taste and aroma with their addition and due to their health promoting properties too. Plant tops contain nutritionally and biologically important compounds, such as antioxidants (vitamins, minerals, and polyphenols - flavonoids and phenolic acids). Photometric methods were used for the determinations. The content of polyphenols for extracts from fresh and frozen plants was evaluated in the range from 6.7 to 26.9; and from 3.5 to 21.4 mg GAE.g-1, respectively; in the descending order for extracts from fresh/frozen plants: celery and flat leaf parsley tops, dill, curly parsley and chives tops. The content of flavonoids for extracts from fresh plants was in the descending order: celery and dill tops, chives, and parsley (flat leaf, curly) tops had the lowest content (range 0.8 – 14.1 mg RE.g-1). That was not determined for frozen form. The highest antioxidant capacity (lowest IC50 value) was evaluated for fresh parsley samples followed by dill and celery extracts, and the lowest for chives (2.93 – 14.78 mg.mL-1). IC50 values for frozen samples was in the descending order: chives, celery and dill tops (3.29 – 9.39 mg.mL-1) therefore dill showed the strongest antioxidant effect between frozen ones. Parsley and dill tops belong to plants with higher content of biologically active compounds and good antioxidant capacity.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů