Antioxidant contents and composition in some vegetables and their role in human nutrition.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00000859" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00000859 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant contents and composition in some vegetables and their role in human nutrition.
Popis výsledku v původním jazyce
Vegetables are significant sources of antioxidants in human nutrition both in direct consumption and in the form of vegetable juices. Antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Strong antioxidant activity posses also ascorbic acid and selenium.Major sources of antioxidants in direct consumption and in vegetable juices are onion, parsley, tomatoes, carrot, red and green pepper, beet and celery. Highest total antioxidant amounts were found in onion (65 527.401 - 92 454.003 mg/kg). Onion has the highest polyphenol antioxidant content (65 455 - 87 266 mg/kg) and has also high ascorbic acid content (60 - 5 000 mg/kg).
Název v anglickém jazyce
Antioxidant contents and composition in some vegetables and their role in human nutrition.
Popis výsledku anglicky
Vegetables are significant sources of antioxidants in human nutrition both in direct consumption and in the form of vegetable juices. Antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Strong antioxidant activity posses also ascorbic acid and selenium.Major sources of antioxidants in direct consumption and in vegetable juices are onion, parsley, tomatoes, carrot, red and green pepper, beet and celery. Highest total antioxidant amounts were found in onion (65 527.401 - 92 454.003 mg/kg). Onion has the highest polyphenol antioxidant content (65 455 - 87 266 mg/kg) and has also high ascorbic acid content (60 - 5 000 mg/kg).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví (Horticultural Science)
ISSN
1211-0922
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—