Vliv různých úrovní hnojení na zvýšení obsahu antioxidantů v hlízách brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128733" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128733 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of various fertilization levels to increase content of antioxidants in potato tubers
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total polyphenol and ascorbic acid content, as important antioxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. The polyphenol and ascorbic acidcontent was affected particularly by the weather in the experimental year;the fertilization variants had no significant effect on the polyphenol content. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha ascorbic acid decrease was lower by 6,1% compared to doses 100 kg N/ha). On the contrary, a favourable effect was determined at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K/ha a 60 kg Mg/haascorbic acid increase was by 6,2% higher compared to levels 108 kg K/ha and 30 kg Mg/ha).
Název v anglickém jazyce
Influence of various fertilization levels to increase content of antioxidants in potato tubers
Popis výsledku anglicky
The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total polyphenol and ascorbic acid content, as important antioxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. The polyphenol and ascorbic acidcontent was affected particularly by the weather in the experimental year;the fertilization variants had no significant effect on the polyphenol content. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha ascorbic acid decrease was lower by 6,1% compared to doses 100 kg N/ha). On the contrary, a favourable effect was determined at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K/ha a 60 kg Mg/haascorbic acid increase was by 6,2% higher compared to levels 108 kg K/ha and 30 kg Mg/ha).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Potato for a changing world: 17-th triennal Conference of European association for Potato Research
ISBN
978-973-598-314-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Transilvania University of Brasov
Místo vydání
Brasov, Romania
Místo konání akce
Brasov
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—