Vliv podmínek stanoviště, odrůdy a hnojení na obsah askorbové kyseliny v hlízách brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A19675" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:19675 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of conditions of locality, variety and fertilization on the content of ascorbic acid in potato tubers
Popis výsledku v původním jazyce
In precise field trials in the years 2004 and 2005 in CR the effect of conditions of locality, variety and fertilization on ascorbic acid content (AA) in potato tubers was investigated. From four localities in average of two years was statistically determined the highest AA on the Přerov nad Labem locality with the highest temperature average values during both experimental years (by 6.7 to 11.5 % in comparison to other localities). Likewise significant was the effect of variety, Marabel variety with the highest AA content (207.2 mg/kg FM) exceeded other seven varieties by 15 ? 49 %. Negative effect on AA content in tubers has shown increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha AA decrease was by 6.1 % compared to doses 100 kg N/ha). Contrary,favourable effect was determined at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K and 60 kg Mg/ha AA increase was by 6.2 % higher compared to level 108 K and 30 kg Mg/ha).
Název v anglickém jazyce
Effect of conditions of locality, variety and fertilization on the content of ascorbic acid in potato tubers
Popis výsledku anglicky
In precise field trials in the years 2004 and 2005 in CR the effect of conditions of locality, variety and fertilization on ascorbic acid content (AA) in potato tubers was investigated. From four localities in average of two years was statistically determined the highest AA on the Přerov nad Labem locality with the highest temperature average values during both experimental years (by 6.7 to 11.5 % in comparison to other localities). Likewise significant was the effect of variety, Marabel variety with the highest AA content (207.2 mg/kg FM) exceeded other seven varieties by 15 ? 49 %. Negative effect on AA content in tubers has shown increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha AA decrease was by 6.1 % compared to doses 100 kg N/ha). Contrary,favourable effect was determined at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K and 60 kg Mg/ha AA increase was by 6.2 % higher compared to level 108 K and 30 kg Mg/ha).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
252-257
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—