Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zvýšení obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové v hlízách bramboru při různých úrovních hnojení N,P,K a Mg.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F07%3A8P000006" target="_blank" >RIV/60109807:_____/07:8P000006 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zvýšení obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové v hlízách bramboru při různých úrovních hnojení N,P,K a Mg.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem několikaletých polních pokusů bylo zjistit změny obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové, jako důležitých antioxidantů, v hlízách bramboru při různých variantách hnojení N,P,K a Mg. Obsah polyfenolů a kyseliny askorbové byl ovlivněn částečně počasím v experimentálním roce, varianty hnojení neměly průkazný vliv na obsah polyfenolů. Varianta hnojení s nejvyšší dávkou dusíku způsobila pokles obsahu kyseliny askorbové (při 180 kg N/ha byl obsah kyseliny askorbové o 6,1 % nižší ve srovnání s dávkou 100 kg N/ha). Pozitivní efekt na obsah kyseliny askorbové byl zjištěn při zvášení dávky K na 166 kg/ha se současným zvýšením dávky Mg na 60 kg/ha (obsah kyseliny askorbové byl vyšší o 6,2 % ve srovnání s variantami hnojení 108 kg K/ha a 30 kg Mg/ha).

  • Název v anglickém jazyce

    Increase of polyphenol and L-ascorbic acid content in potato tubers with various N,P,K and Mg fertilization levels.

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total content of polyphenols and ascorbic acid, as an important antioxidants, in potato tubers at various levels of N,P,K and Mg nutrition. The content of polyphenols and ascorbic acid was affected particularly by the weather in the experimental year, the fertilization variants had no significant effect on the content of polyphenols. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha ascorbic acid decrease was lower by 6,1 % compared to doses 100 kg N/ha). On the contrary, a favourable effect was determinated at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K/ha and 60 kg Mg/ha ascorbic acid increase was by 6,2 % higher compared to levels of 108 kg K/ha and 30 kg Mg/ha).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výživa rostlin a její perspektivy. Sborník z mezinárodní konference, 5.-6. září 2007, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin.

  • ISBN

    978-80-7375-068-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    80-83

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    MZLU v Brně

  • Datum konání akce

    5. 9. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku