Zvýšení obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové v hlízách bramboru při různých úrovních hnojení N,P,K a Mg.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F07%3A8P000006" target="_blank" >RIV/60109807:_____/07:8P000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zvýšení obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové v hlízách bramboru při různých úrovních hnojení N,P,K a Mg.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem několikaletých polních pokusů bylo zjistit změny obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové, jako důležitých antioxidantů, v hlízách bramboru při různých variantách hnojení N,P,K a Mg. Obsah polyfenolů a kyseliny askorbové byl ovlivněn částečně počasím v experimentálním roce, varianty hnojení neměly průkazný vliv na obsah polyfenolů. Varianta hnojení s nejvyšší dávkou dusíku způsobila pokles obsahu kyseliny askorbové (při 180 kg N/ha byl obsah kyseliny askorbové o 6,1 % nižší ve srovnání s dávkou 100 kg N/ha). Pozitivní efekt na obsah kyseliny askorbové byl zjištěn při zvášení dávky K na 166 kg/ha se současným zvýšením dávky Mg na 60 kg/ha (obsah kyseliny askorbové byl vyšší o 6,2 % ve srovnání s variantami hnojení 108 kg K/ha a 30 kg Mg/ha).
Název v anglickém jazyce
Increase of polyphenol and L-ascorbic acid content in potato tubers with various N,P,K and Mg fertilization levels.
Popis výsledku anglicky
The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total content of polyphenols and ascorbic acid, as an important antioxidants, in potato tubers at various levels of N,P,K and Mg nutrition. The content of polyphenols and ascorbic acid was affected particularly by the weather in the experimental year, the fertilization variants had no significant effect on the content of polyphenols. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha ascorbic acid decrease was lower by 6,1 % compared to doses 100 kg N/ha). On the contrary, a favourable effect was determinated at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K/ha and 60 kg Mg/ha ascorbic acid increase was by 6,2 % higher compared to levels of 108 kg K/ha and 30 kg Mg/ha).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa rostlin a její perspektivy. Sborník z mezinárodní konference, 5.-6. září 2007, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin.
ISBN
978-80-7375-068-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
80-83
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 9. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—