Zvýšení obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové v hlízách brambor při různých úrovních hnojení N, P, K a Mg
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110991" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00110991 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zvýšení obsahu polyfenolů a kyseliny L-askorbové v hlízách brambor při různých úrovních hnojení N, P, K a Mg
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem víceletých polních pokusů bylo zjistit změny obsahu polyfenolů a kyselin L-askorbové, jako významných antioxidantů, v bramborových hlízách, při rozlišných hladinách hnojení N, P, K a Mg. Obsah polyfenolů a kysleiny askorbové byxl částečně ovlivněnpočasím v jednotlivých pokusných letech, varianty hnojení neměly průkazný vliv na obsah polyfenolů. Byl zjištěn negativní vliv zvyšující se úrovně hnojení N na obsah kyseliny askorbové (při 180kg N/ha byl pokles jkyseliny askorbové o 6,1% v porovnání s dávkou 100kg N/ha). Na druhé straně příznivý vliv byl zaznamenám při zvyšujících se hladinách draselného a hořečnatého hnojení (při 166kg K/ha a 60kg Mg/ha došlo ke zvýčení obsahu kyselin askorbové o 6,2% v porovnání s hladinami 108kg K/ha a 30kg Mg/ha)
Název v anglickém jazyce
Increase of polyphenol and L.ascorbic content n potato tuvbers with various N, P, K and Mg fertilizatoin levels
Popis výsledku anglicky
The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total content of poly-phenols and ascorbic acid, as important anti-oxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nitrition. The content of poly-phenolsand ascorbic acid was affected particularly by the weather in the experimental year, the fertilisation variants had no signifficant effect on the content of poly-phenols. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilisation (at 180kg N/ha) ascorbic acid decrase was lower by 6,1% compared to doses 100 kg N/ha). On the contrary, a favourable effect was determinated at increased levels of potassium and magnesium fertilisation (at 166kgK/ha and 60kg Mg/ha ascorbic acid increase was by 6,2% higher compared to levels of 108 kg K/ha and 30kg Mg/ha)
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa rostlin a její perspektivy
ISBN
978-80-7375-068-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
80-83
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 6. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—