Možnosti zvýšení obsahu nutričně významných látek v hlízách brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111020" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111020 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/07:8P001958
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti zvýšení obsahu nutričně významných látek v hlízách brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem polních pokusů bylo zjištění možností zvýšení obsahu polyfenolů, kyseliny askorbové a selenu v hlízách brambor. Byl sledován vliv různých dávek živin dodaných v minerálních hnojivech na obsah kyseliny askorbové a na celkový obsah polyfenolů. Dále byl sledovaný vliv stupňovaných dávek seleničitanu sodného (0,12,24,48,72 kg Se.ha-1), aplikovaných do půdy před výsadbou brambor, na zvýšení obsahu selenu v hlízách. Bylo zjištěno, že obsah polyfenolů a kyseliny askorbové byl ovlivněný zejména pokusným ročníkem, přičemž varianty hnojení neměly průkazný vliv. Obsah selenu byl kladně ovlivněný aplikací seleničitanu sodného. Současně bylo zjištěno, že s jeho rostoucí dávkou v půdě, se zvyšuje obsah Se v hlízách.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of increase of content nutritional important subsatnces in potato tubers
Popis výsledku anglicky
The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total content of poly-phenols and ascorbic acid, as important antioxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. We also assessed the effectof increasing doses of selenium (0,12,24,48,72 kg Se.ha-1), applied in the soil in the form of sodium selenite before planting the potatoes, on the growth of the selenium content in tubers. The content of poly-phenols and ascorbic acid was affected particularly by the weather in the experimental year, the fertilisation variants had no significant effect on the content of poly-phenols. However, the content of ascorbic acid decreased in the variant where the highest dose of nitrogen was applied. The average selenium content in tubers increased with the applied dose from 0.429 to 1.758 to 2.154 to 3.230 to 3.851 ppm, applications of selenium thus increase the nutritional quality of potatoes.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Agrochémia
ISSN
1335-2415
e-ISSN
—
Svazek periodika
XI
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
6-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—