Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F08%3A9P000398" target="_blank" >RIV/60109807:_____/08:9P000398 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/08:28192
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor
Popis výsledku v původním jazyce
V čtyřletých polních pokusech byly zkoumány změny v obsahu polyfenolů, karotenoidů a a askorbové kyseliny, jako důležitých antioxidantů, v hlízách bramboru při různých úrovních hnojení N,P,K a Mg. Obsah polyfenolů, karotenoidů a askorbové kyseliny byl ovlivněn zejména pokusným ročníkem; varianty hnojení (var. 1: bez aplikace minerálních hnojiv; var. 2: 100 kg N, 44 kg P, 108 kg K, 30 kg Mg; var. 3: 100 kg N, 44 kg P, 160 kg K, 60 kg Mg; var.4: 180 kg N, 44 kg P, 108 kg K, 30 kg Mg.ha-1) neměly průkaznývliv na obsah polyfenolů. Negativní vliv na obsah askorbové kyseliny byl zjištěn v případě zvýšené úrovně hnojení N (při dávce 180 kg N.ha-1 klesá obsah askorbové kyseliny o 6,1 % ve srovnání s dávkou 100 kg N. ha-1). Obsah karotenoidů byl ovlivněn pokusným ročníkem a také odrůdou bramboru. Zkoušené varianty hnojení neměly průkazný vliv na obsah karotenoidů v hlízách.
Název v anglickém jazyce
Influence of fertilization on the content of antioxidants in potatoes
Popis výsledku anglicky
The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total content of poly-phenols, carotenoids and ascorbic acid, as important anti-oxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. The content ofpoly-phenols, carotenoids and ascorbic acid was affected particularly by the weather in the experimental year; the fertilisation variants had no significant effect on the content of poly-phenols. A negative effect on ascorbic acid content in tubers wasobserved in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N.ha-1 ascorbic acid decrease was lower by 6,1 % compared to doses 100 kg N.ha-1). The content of carotenoids was affected by the weather and also by the cultivar of potatoes. On the contrary intensity of fertilization had no significant effect on content of carotenoids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod - 16
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Svazek periodika
N
Číslo periodika v rámci svazku
16
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—