Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant contents and composition in some fruits and their role in human nutrition.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00000858" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00000858 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant contents and composition in some fruits and their role in human nutrition.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fruits and vegetables are significant sources of antioxidants in human nutrition both in direct consumption and in the form of juices. Natural antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Also ascorbic acid and selenium possess effective antioxidant activity. Major sources of antioxidants in direct consumption and in fruit juices within our fruits are apples, aronia berries, pears, apricots, cherries or sour cherries (morellos), red grapes, and black and red currants. One of the richest antioxidant sources within Czech fruits is black currant both in direct consumption as well as in the juice form. It is one of the richestflavonoid compound sources (anthocyanins - 10,000 - 40,000 mg/kg, leucoanthocyanidins - 2,600 - 14,200 mg/kg and catechins - 5,500 - 13,800 mg/kg). Red grapes are rich in anthocyanidin complex (as high as 31,000 - 33,000 mg/kg dry matter)

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant contents and composition in some fruits and their role in human nutrition.

  • Popis výsledku anglicky

    Fruits and vegetables are significant sources of antioxidants in human nutrition both in direct consumption and in the form of juices. Natural antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Also ascorbic acid and selenium possess effective antioxidant activity. Major sources of antioxidants in direct consumption and in fruit juices within our fruits are apples, aronia berries, pears, apricots, cherries or sour cherries (morellos), red grapes, and black and red currants. One of the richest antioxidant sources within Czech fruits is black currant both in direct consumption as well as in the juice form. It is one of the richestflavonoid compound sources (anthocyanins - 10,000 - 40,000 mg/kg, leucoanthocyanidins - 2,600 - 14,200 mg/kg and catechins - 5,500 - 13,800 mg/kg). Red grapes are rich in anthocyanidin complex (as high as 31,000 - 33,000 mg/kg dry matter)

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví (Horticultural Science)

  • ISSN

    1211-0922

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    24

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus