Hodnocení antioxidantů v ovoci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení antioxidantů v ovoci
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity různých druhů drobného ovoce (třešně, rybíz, angrešt) za účelem zhodnocení jejich nutričního přínosu pro organismus. Kromě mezidruhového porovnání ovoce byl zkoumán rozdíl mezi jednotlivými odrůdami a vliv pěstebních podmínek na výslednou hodnotu antioxidační aktivity. K jejímu stanovení byla použita průtoková injekční analýza ve spojení s elektrochemickou detekcí FIA-ECD. Výhodami této metody je rychlost stanovení a použitelnost pro barevné extrakty z ovoce. Zkoumáno bylo 36 vzorků třešní, 52 vzorků rybízu (červený, černý, bílý) a 24 vzorků angreštu (červený a bílý). Antioxidační aktivita vykazovala vzrůstající tendence od nejnižších hodnot dosažených u bílého angreštu, přes červené rybízy a třešně až po nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity stanovené v rybízech černých. Při porovnání jednotlivých odrůd měla v případě černých rybízů nejvyšší antioxidační aktivitu odrůda ‘Ometa’, v případě červených odrůda ‘Johnleer van Tets’ a u třešní odrůda ‘Skeena.’ Z hlediska zhodnocení pěstebních podmínek převládala vyšší antioxidační aktivita u ovoce pěstovaného v podmínkách ekologického zemědělství (EKO) oproti režimu s chemickou ochranou (IPM).
Název v anglickém jazyce
Evaluation of antioxidants in fruits
Popis výsledku anglicky
Work is focused on total antioxidant activity determination in different kinds of berry fruits (currant,gooseberry) and cherries for evaluation of their nutrition benefits. The area of interest includes species and variety comparison and influence of growing conditions. Flow Injection AnalysisElectrochemical Detection method was used for antioxidant activity detrmination. Its advantages are short time of the analysis and usability for colored fruit extracts. Cherries (36 samples), currants (red, black, white, 52 samples), gooseberries (red and white, 24 samples) were measured. Antioxidant activity increased in line: white gooseberries, red currants, cherries and black currants. The highest antioxidant activity in individual groups of fruits was observed in these species: ‘Ometa’ (black currants), ‘Johnleer van Tets’ (red currants), ‘Skeena’ (cherries). Higher levels of antioxidant activity were determined in case of fruit from ecological production (EKO) in comparison with fruit from integrated protection mode (IPM).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
40-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—