Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení antioxidantů v ovoci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000021 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení antioxidantů v ovoci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity různých druhů drobného ovoce (třešně, rybíz, angrešt) za účelem zhodnocení jejich nutričního přínosu pro organismus. Kromě mezidruhového porovnání ovoce byl zkoumán rozdíl mezi jednotlivými odrůdami a vliv pěstebních podmínek na výslednou hodnotu antioxidační aktivity. K jejímu stanovení byla použita průtoková injekční analýza ve spojení s elektrochemickou detekcí FIA-ECD. Výhodami této metody je rychlost stanovení a použitelnost pro barevné extrakty z ovoce. Zkoumáno bylo 36 vzorků třešní, 52 vzorků rybízu (červený, černý, bílý) a 24 vzorků angreštu (červený a bílý). Antioxidační aktivita vykazovala vzrůstající tendence od nejnižších hodnot dosažených u bílého angreštu, přes červené rybízy a třešně až po nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity stanovené v rybízech černých. Při porovnání jednotlivých odrůd měla v případě černých rybízů nejvyšší antioxidační aktivitu odrůda ‘Ometa’, v případě červených odrůda ‘Johnleer van Tets’ a u třešní odrůda ‘Skeena.’ Z hlediska zhodnocení pěstebních podmínek převládala vyšší antioxidační aktivita u ovoce pěstovaného v podmínkách ekologického zemědělství (EKO) oproti režimu s chemickou ochranou (IPM).

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of antioxidants in fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Work is focused on total antioxidant activity determination in different kinds of berry fruits (currant,gooseberry) and cherries for evaluation of their nutrition benefits. The area of interest includes species and variety comparison and influence of growing conditions. Flow Injection AnalysisElectrochemical Detection method was used for antioxidant activity detrmination. Its advantages are short time of the analysis and usability for colored fruit extracts. Cherries (36 samples), currants (red, black, white, 52 samples), gooseberries (red and white, 24 samples) were measured. Antioxidant activity increased in line: white gooseberries, red currants, cherries and black currants. The highest antioxidant activity in individual groups of fruits was observed in these species: ‘Ometa’ (black currants), ‘Johnleer van Tets’ (red currants), ‘Skeena’ (cherries). Higher levels of antioxidant activity were determined in case of fruit from ecological production (EKO) in comparison with fruit from integrated protection mode (IPM).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    40-43

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus