Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016222" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016222 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Anthokyany jsou nejrozšířenější a početně velice rozsáhlou skupinou rostlinných barviv. Dosud bylo v přírodních zdrojích identifikováno asi 300 různých anthokyanů. Je to skupina rozpustných barviv ve vodě v barevné škále od oranžové přes červenou a fialovou až po modrou barvu. V potravinách je nejvíce rozšířeno následujících 6 anthokyanidinů: pelargonidin, kyanidin, peonidin, delfinidin, petunidin a malvidin. Použití anthokyanů při identifikaci falšování se zdá být složité, neboť anthokyany podléhají nezčetným reakcím a jsou ovlivňovány mnoha faktory např: variabilita obsahu anthokyanu v surovině, odrůda použita při zpracování, fyziologický stavem rostliny a plodu a podmínkami při pěstování. V neposlední řadě ovlivňuje tento marker jeho stabilita při technologickém zpracování - závisí na struktuře molekuly anthokyanu, na přítomnosti enzymů, na hodnotě pH, na teplotě zpracování, na přítomnosti kyslíku a světla. Tyto faktory většinou ovlivňují pouze obsah anthokyanů, a proto by se při de

  • Název v anglickém jazyce

    Anthocyanins profiles as a tool for authenticity evaluation of fruit products

  • Popis výsledku anglicky

    Anthocyanins, natural pigments which are responsible for the blue, purple, violet and red colours of fruit and flowers, are one of the major flavonoid classes. The major sources of anthocyanins in edible plants are families Vitaceae (grape), and Rosaceae(cherry, plum, raspberry, strawberry, blackberry, etc.). Other plant families which contain anthocyanin pigments are e.g. Saxifragaceae (red and black currant) and Ericaceae (blueberry and cranberry). The anthocyanin profile or individual anthocyaninesare often mentioned as potential tool for the evaluation of fruit products authenticity. The use of these marker or markers is rather difficult due to the various factors e.g. cultivar, climate, harvest maturity, storage conditions and mainly due to thelow stability of the pigments during the processing and storage of fruit products. The aim of presented paper was to propose the simplified procedure for the fingerprint analysis of the anthocyanin pigments (isolation, gradient HPLC), the

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-86909-01-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    250-253

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku