Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016222" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016222 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování
Popis výsledku v původním jazyce
Anthokyany jsou nejrozšířenější a početně velice rozsáhlou skupinou rostlinných barviv. Dosud bylo v přírodních zdrojích identifikováno asi 300 různých anthokyanů. Je to skupina rozpustných barviv ve vodě v barevné škále od oranžové přes červenou a fialovou až po modrou barvu. V potravinách je nejvíce rozšířeno následujících 6 anthokyanidinů: pelargonidin, kyanidin, peonidin, delfinidin, petunidin a malvidin. Použití anthokyanů při identifikaci falšování se zdá být složité, neboť anthokyany podléhají nezčetným reakcím a jsou ovlivňovány mnoha faktory např: variabilita obsahu anthokyanu v surovině, odrůda použita při zpracování, fyziologický stavem rostliny a plodu a podmínkami při pěstování. V neposlední řadě ovlivňuje tento marker jeho stabilita při technologickém zpracování - závisí na struktuře molekuly anthokyanu, na přítomnosti enzymů, na hodnotě pH, na teplotě zpracování, na přítomnosti kyslíku a světla. Tyto faktory většinou ovlivňují pouze obsah anthokyanů, a proto by se při de
Název v anglickém jazyce
Anthocyanins profiles as a tool for authenticity evaluation of fruit products
Popis výsledku anglicky
Anthocyanins, natural pigments which are responsible for the blue, purple, violet and red colours of fruit and flowers, are one of the major flavonoid classes. The major sources of anthocyanins in edible plants are families Vitaceae (grape), and Rosaceae(cherry, plum, raspberry, strawberry, blackberry, etc.). Other plant families which contain anthocyanin pigments are e.g. Saxifragaceae (red and black currant) and Ericaceae (blueberry and cranberry). The anthocyanin profile or individual anthocyaninesare often mentioned as potential tool for the evaluation of fruit products authenticity. The use of these marker or markers is rather difficult due to the various factors e.g. cultivar, climate, harvest maturity, storage conditions and mainly due to thelow stability of the pigments during the processing and storage of fruit products. The aim of presented paper was to propose the simplified procedure for the fingerprint analysis of the anthocyanin pigments (isolation, gradient HPLC), the
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
250-253
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—