Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43900023" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43900023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání
Popis výsledku v původním jazyce
Falšování potravin zůstává i v současnosti vážným problémem. Mezi často falšované komodity patří výrobky z ovoce a zeleniny (jako např. nápoje, sirupy a džemy z červeného a modrého ovoce). Speciálním příkladem porušení autenticity výrobků z ovoce je jeho nedeklarované přibarvování, které může maskovat nižší podíl ovoce, použití méně kvalitní suroviny apod. Mezi ovocné/zeleninové druhy, které se používají k přibarvování, patří černá mrkev, aronie, černý bez, hroznové víno, granátové jablko a červená řepa. Intenzitu a odstín červené a modré barvy v ovoci a zelenině udávají především jednotlivé antokyany, betalainy a karotenoidy, které jsou pro daný druh charakteristické. Pro odhalení nedeklarovaného přibarvení je možné využít analýzu typického profilu antokyanů metodu HPLC.
Název v anglickém jazyce
The undeclared coloring of products made from red and blue fruits: the possibility of proof.
Popis výsledku anglicky
Food adulteration remains a great concern for consumers in the developed countries; examples include products of red and blue berries as fruit drinks, syrups or jams. Undeclared coloring can mask a lower proportion of fruits in the final product or the use of lower quality raw materials. Black carrot, chokeberry, elderberry, grapes, pomegranate and red beet belong among the fruit/ vegetable species used for coloring. The intensity and hue of red or blue color in fruits and vegetables are determined by individual anthocyanins, betalains and carotenoids, characteristic for the given species. The particular profile of anthocyanins, as measured by HPLC method, is recommended to be used for the undeclared coloring detection.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
110
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
4-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—