Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43900023" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43900023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Falšování potravin zůstává i v současnosti vážným problémem. Mezi často falšované komodity patří výrobky z ovoce a zeleniny (jako např. nápoje, sirupy a džemy z červeného a modrého ovoce). Speciálním příkladem porušení autenticity výrobků z ovoce je jeho nedeklarované přibarvování, které může maskovat nižší podíl ovoce, použití méně kvalitní suroviny apod. Mezi ovocné/zeleninové druhy, které se používají k přibarvování, patří černá mrkev, aronie, černý bez, hroznové víno, granátové jablko a červená řepa. Intenzitu a odstín červené a modré barvy v ovoci a zelenině udávají především jednotlivé antokyany, betalainy a karotenoidy, které jsou pro daný druh charakteristické. Pro odhalení nedeklarovaného přibarvení je možné využít analýzu typického profilu antokyanů metodu HPLC.

  • Název v anglickém jazyce

    The undeclared coloring of products made from red and blue fruits: the possibility of proof.

  • Popis výsledku anglicky

    Food adulteration remains a great concern for consumers in the developed countries; examples include products of red and blue berries as fruit drinks, syrups or jams. Undeclared coloring can mask a lower proportion of fruits in the final product or the use of lower quality raw materials. Black carrot, chokeberry, elderberry, grapes, pomegranate and red beet belong among the fruit/ vegetable species used for coloring. The intensity and hue of red or blue color in fruits and vegetables are determined by individual anthocyanins, betalains and carotenoids, characteristic for the given species. The particular profile of anthocyanins, as measured by HPLC method, is recommended to be used for the undeclared coloring detection.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    110

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    4-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus